Pad GPS-a stvorio bi svakog dana milijardu dolara štete

Pad GPS-a stvorio bi svakog dana milijardu dolara štete
DepositPhotos

Ovisnost o tehnologiji na iznimnim je razinama u današnje doba, što ne treba nimalo čuditi, ali svejedno začudi kad doznamo koliko točno, kao u slučaju da GPS sustavi potpuno zakažu. Nije slučajno da se to spominje kao primjer, s obzirom da je 6. travnja moglo doći do njihova otkazivanja zbog potrebe za resetiranjem svakih 1024 tjedana, što je skoro 20 godina.

Ipak, taj detalj se uz patch normalno ispravio, ali i potvrdio koliko su GPS sustavi zastarjeli kad se još uvijek moraju resetirati u tom zacrtanom periodu, a da ne bi nastala šteta, potrebno je ponuditi ispravak unaprijed i implementirati ga. Ukratko, to nekako sugerira da sustave mogu probiti hakeri, ako bi se baš zainatili. Ili, može im naštetiti neka velika oluja. I, što bi se onda dogodilo? Pa, izračunalo bi se...

Samo u Sjedinjenim Američkim Državama, šteta bi iznosila gotovo dnevno milijardu dolara. Dnevno! Ali, postoji detaljniji izračun, koji je sponzorirala američka Vlada. Dakle, prvi dan otkazivanja GPS sustava ništa se ne bi dogodilo, drugi dan počele bi otkazivati mobilne mreže, a zajedno s njima počele bi se urušavati industrije vezane uz poštu, rude i agrikulturu. Već treći dan sve bi mreže "pale" i dnevni gubici iznosili bi gotovo milijardu dolara.

Jasni su benefiti koje GPS sustav donosi američkoj ekonomiji. A svakako i svjetskoj jer na identičnim osnovama počivaju sve moderne države danas. I dok je 2017. generirano za privatni sektor 300 milijardi dolara zahvaljujući GPS sustavima, ne tako davno nije bilo ni približno takve situacije. Jer, iako je 1984. GPS omogućen za komercijalnu uporabu, 90 posto od ukupnih 1,35 bilijuna dolara unazad 35 godina, generirano je od 2010. do kraja 2017.

Ukratko, ovisnost o GPS sustavu postala je od životne važnosti i to nije nikakvo pretjerivanje, na nju se oslanjaju industrije koje nam danas omogućavaju živote kakve imamo, poznajemo i na koje smo potpuno navikli.