Pad GPS-a stvorio bi svakog dana milijardu dolara štete

Pad GPS-a stvorio bi svakog dana milijardu dolara štete

Foto: DepositPhotos

Ovisnost o tehnologiji na iznimnim je razinama u današnje doba, što ne treba nimalo čuditi, ali svejedno začudi kad doznamo koliko točno, kao u slučaju da GPS sustavi potpuno zakažu. Nije slučajno da se to spominje kao primjer, s obzirom da je 6. travnja moglo doći do njihova otkazivanja zbog potrebe za resetiranjem svakih 1024 tjedana, što je skoro 20 godina.

Ipak, taj detalj se uz patch normalno ispravio, ali i potvrdio koliko su GPS sustavi zastarjeli kad se još uvijek moraju resetirati u tom zacrtanom periodu, a da ne bi nastala šteta, potrebno je ponuditi ispravak unaprijed i implementirati ga. Ukratko, to nekako sugerira da sustave mogu probiti hakeri, ako bi se baš zainatili. Ili, može im naštetiti neka velika oluja. I, što bi se onda dogodilo? Pa, izračunalo bi se...

Samo u Sjedinjenim Američkim Državama, šteta bi iznosila gotovo dnevno milijardu dolara. Dnevno! Ali, postoji detaljniji izračun, koji je sponzorirala američka Vlada. Dakle, prvi dan otkazivanja GPS sustava ništa se ne bi dogodilo, drugi dan počele bi otkazivati mobilne mreže, a zajedno s njima počele bi se urušavati industrije vezane uz poštu, rude i agrikulturu. Već treći dan sve bi mreže "pale" i dnevni gubici iznosili bi gotovo milijardu dolara.

Jasni su benefiti koje GPS sustav donosi američkoj ekonomiji. A svakako i svjetskoj jer na identičnim osnovama počivaju sve moderne države danas. I dok je 2017. generirano za privatni sektor 300 milijardi dolara zahvaljujući GPS sustavima, ne tako davno nije bilo ni približno takve situacije. Jer, iako je 1984. GPS omogućen za komercijalnu uporabu, 90 posto od ukupnih 1,35 bilijuna dolara unazad 35 godina, generirano je od 2010. do kraja 2017.

Ukratko, ovisnost o GPS sustavu postala je od životne važnosti i to nije nikakvo pretjerivanje, na nju se oslanjaju industrije koje nam danas omogućavaju živote kakve imamo, poznajemo i na koje smo potpuno navikli.

Još iz kategorije

Tedeschi i Stanković u „one on one“ na Weekend Media Festivalu

Tedeschi i Stanković u „one on one“ na Weekend Media Festivalu

10.07.2020. komentiraj

Najveći regionalni festival komunikacijske industrije Weekend Media Festival ove će godine u Rovinju od 24. do 27. rujna ugostiti Emila Tedeschija, osnivača i vlasnika Atlantic Grupe. Tedeschija će na Weekendu intervjuirati Ivan Stanković, u svom poznatom „one on one“ formatu.

Algebra postaje Sveučilište i kreće s prvim studijima na engleskom jeziku

Algebra postaje Sveučilište i kreće s prvim studijima na engleskom jeziku

10.07.2020. komentiraj

Projekt koji trajao nekoliko godina završen je upravo u ovoj krizi i rezultirao je stvaranjem Sveučilišta Algebra, potvrđuje za ICTbusiness.info Hrvoje Balen suosnivač i član Uprave Algebre. Prema njegovim riječima, krajem prošle i početkom ove godine uspješno je završen prvi dio postupka inicijalne akreditacije programa i institucije koju su proveli isključivo inozemni stručnjaci imenovani od regulatora – hrvatske Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Novi fotići iz Canonove radionice, stižu EOS R5 i EOS R6

Novi fotići iz Canonove radionice, stižu EOS R5 i EOS R6

09.07.2020. komentiraj

Canon danas predstavlja EOS R5 i EOS R6 – dva nova napredna fotoaparata punog kadra bez zrcala u ponudi revolucionarnog sustava EOS R utemeljenog na priključku budućnosti RF, ističu iz kompanije i dodaju da EOS R5 kao pravi uređaj profesionalne razine nudi fotografije razlučivosti 45 megapiksela snimane brzinom do 20 sličica/s1 te je prvi fotoaparat punog kadra bez zrcala koji može interno snimati 8K RAW snimke brzinom do 29,97 sličica/s u razlučivosti 4K do 120p.