ZANIMLJIVO DRUŠTVO

Ovo su najbolji browseri za Windows 11

Ovo su najbolji browseri za Windows 11
Depositphotos / Ilustracija

Microsoft je s Windows 10 odbacio Internet Explorer i predstavio redizajnirani internetski preglednik Edge. Smatrali su u kompaniji da ako je unaprijed zadan na njegovom operativnom sustavu, imat će i jednaku popularnost.

To se nije pokazalo točnim i Edge je zbog brojnih nedostataka i manjkavosti u odnosu na konkurenciju bio na svega nekoliko posto udjela. Ali, potencijal je postojao jer otpočetka se pokazao kao brz, funkcionalan i stabilan. Nedostajale su neke značajke, dodaci...

Prelaskom na chromium, Edge je dobio dodatna poboljšanja u smislu performansa, a stigli su i neki dodaci, baš kao i značajke. S njima i korisnici pa je Edge već neko vrijeme drugi najpopularniji browser za računala na svijetu. Ispred je samo Chrome. Ako pak gledamo i mobilne uređaje, ispred su samo Chrome i Safari.

S dolaskom Windows 11, Edge je dobio još poboljšanja i dodatno je prilagođen radu na njemu, što ga prema brojkama postavljao jako visoko. Ali, ne dominira, bar ne u svim kategorijama. Uglavnom, da ne duljimo, evo trenutno najboljih internetskih preglednika za Windows 11, podijeljenih prema različitim značajkama.

1. Brave - najbolji u smislu performansa
2. Edge - troši najmanje resursa
3. Vivaldi - najbolji browser u smislu kustomizacije
4. UR Browser - sigurno iskustvo i najbolji za zaštitu privatnosti
5. Opera - brz, bogat značajkama i radi na više platforma
6. Firefox - najmanje opterećenje za procesor
7. Opera GX - najbolji za gamere
8. Tor Browser - moćna enkripcija prometa
9. Chrome - najsvestraniji, ali troši puno resursa
10. Avast Secure Browser - najsigurniji

Na slici niže je usporedba svih navedenih internetskih preglednika, od toga koliko radne memorije troše, koliko procesorske snage, koliko su brzi i koliko sigurni: