OPŠIRNO ISTRAŽIVANJE

Ovo su nadolazeći trendovi u svijetu tehnologije

Ovo su nadolazeći trendovi u svijetu tehnologije
Depositphotos / Ilustracija

Trendovi u svijetu tehnologije ubrzano se mijenjaju pa svi akteri moraju biti podosta upućeni u zbivanja, ali i prognoze, kako bi se bolje pozicionirali i opstajali na tržištu. Zato je bitno istraživanje koje je na ovu temu proveo Gartner.

Tiče se glavnih trendova koji će utjecati na pružatelje tehnologije do kraja 2025., a odražavaju tri sveobuhvatne teme - sve veće oslanjanje kompanija na tehnologiju, nove prilike koje se pojavljuju kroz tehnologiju i utjecaj vanjskih makro sila.

Dakle, evo što je Gartner identificirao kao trendove koji će utjecati na tehnološke klijente, kupce, proizvode, ekosustave, poslovne modele i operativne modele širom svijeta iduće gotovo tri godine.

Demokratizacija tehnologije

Gartner predviđa da će do 2025. 55 posto svih uspješnih tehnoloških rješenja u nastajanju biti isporučeno "netradicionalnim" kupcima. Primjerice, izvan IT sektora, unutar poduzeća, omogućujući dobavljačima da se prošire na nova tržišta i uspostave nove odnose s kupcima.

Federirana kupovina

U tom procesu odluke donose predstavnici cijele kompanije. Potaknuta demokratizacijom tehnologije, ovakva kupovina tehnologije od strane kompanija se ubrzava.

Rast vođen proizvodom (PLG)

To je strategija izlaska na tržište u kojoj korisnici doživljavaju vrijednost putem besplatnih ponuda proizvoda ili interaktivnih i automatiziranih demonstracija. Time ih se potiče na kupovinu. Do 2025. bi 95 posto pružatelja softvera kao usluge (SaaS) trebalo koristiti ovakvu strategiju za stjecanje novih kupaca.

Ekosustavi koinovacije

Riječ je o praksi u nastajanju, koja omogućava konvergenciju unutarnjih, vanjskih, suradničkih i kokreativnih ideja za stvaranje nove vrijednosti. Kompanije aktivno koriste tehnologiju kako bi se razlikovale i uspjele pa sve više inoviraju zajedno s pružateljima tehnologije.

Digitalna tržišta

Kupci prihvaćaju digitalna tržišta kako bi lakše pronašli, nabavili, implementirali i integrirali tehnološka rješenja.

Inteligentne aplikacije

Stvorit će vrijednost i poremetiti tržišta učenjem, prilagodbom te stvaranjem novih ideja i rezultata. Primjerice, generativna umjetna inteligencija je tehnologija u nastajanju koja brzo postaje sve popularnija za komercijalnu upotrebu unutar inteligentnih aplikacija. Ona može proizvesti novi medijski sadržaj, uključujući tekst, sliku, video i audio, sintetičke podatke i modele fizičkih objekata.

Metaverse tehnologije za marketing i korisničko iskustvo (CX)

Brzo dobivaju na snazi u marketingu za stvaranje jedinstvenih iskustava, dojmljivih interakcija i novog angažmana. Do 2027. više od 40 posto velikih organizacija diljem svijeta koristit će kombinaciju Web3, prostornog računalstva i digitalnih "blizanaca" u projektima temeljenima na metaverzumu. Sve s ciljem povećanja prihoda.

Održivo poslovanje

Nedavno istraživanje Gartnera pokazalo je da 42 posto lidera trenutačno koristi aktivnosti održivosti za poticanje inovacija, diferencijacije i rasta putem održivih proizvoda. Gartner predviđa da će do 2025. pružatelji tehnologije koji mogu kvantificirati pozitivan doprinos svoje ponude ciljevima održivosti kupaca povećati rezultate za 20 posto.

Tehno-nacionalizam

Trend odmicanja od globalizacije prema merkantilizmu uzrokuje da globalna tržišta postaju sve više lokalna, što utječe na globalne tehnološke ekosustave. Političke odluke tjeraju zemlje da provode propise o digitalnom suverenitetu, uzrokujući razlike u tehnološkim nizovima. Kao odgovor na ovaj trend, lideri moraju uravnotežiti ispunjavanje specifičnih potreba lokalizacije na državnoj razini i profitabilnosti proizvoda.