Otvoren prvi laboratorij aplikacija na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku

Otvoren prvi laboratorij aplikacija na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku

Prvi Samsung laboratorij aplikacija u Hrvatskoj otvoren je danas na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku. Otvaranje laboratorija, zajednički projekt Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku, Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet i tvrtke Samsung Electronics, omogućit će dodatnu edukaciju budućih ICT stručnjaka u Hrvatskoj uz podršku najnovijih informacijskih tehnologija za sve studente osječkog elektrotehničkog fakulteta, moglo se čuti povodom otvaranja.

- Iznimna mi je čast i zadovoljstvo otvoriti novi računalni laboratorij, uz pomoć tvrtke partnera Samsung i Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet. Samsung je u vrlo kratkom roku prepoznao vrijednost našeg partnerskog odnosa te opremio učionicu opremom koja će pomoći našim studentima i nastavnicima u obrazovanju, istraživanju i razvoju novih programskih rješenja. Upravo to je model koji želimo potaknuti; vjerujemo da se suradnjom industrije i Sveučilišta mogu postići iznimne koristi za razvoj gospodarstva – naglasio je prof. dr. sc. Drago Žagar, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku.

Prvi Samsungov laboratorij aplikacija opremljen je nastavničkim računalom, tablet računalima, SmartTV prijemnikom i pametnim telefonima koji će omogućiti interaktivno učenje o programiranju kao i razvoju mobilnih aplikacija svim studentima fakulteta. Također, laboratorij će razvijati softver Samsung School u smjeru prilagodbe postojećeg za potrebe studenata i nastavnika na fakultetima, potrebe visokog obrazovanja općenito, ali i za povezivanje Samsung Schoola i postojećih sustava koji su trenutačno rašireni na sveučilištima u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta.

- Laboratorij aplikacija dio je projekta Učionica budućnosti, napredno opremljenih učionica koje je CARNet u suradnji s tvrtkom Samsung do sada otvorio na pet hrvatskih škola. Laboratorij će služiti kao testni poligon za programiranje, testiranje, implementiranje i modificiranje Samsung School platforme, ali i drugih rješenja, za potrebe hrvatskih škola i visokoškolskih ustanova, a njegovo otvaranje u Osijeku potvrđuje ETF u Osijeku kao jednu od vodećih ustanova za obrazovanje budućih ICT stručnjaka u Republici Hrvatskoj. Laboratorij je prvenstveno namijenjen studentima i profesorima kako bi zajednički radili na razvoju kompetencija koje realni IT sektor u Hrvatskoj traži, s ciljem pripreme za tržište rada i kao poticaj za pokretanje budućih projekata i start-up tvrtki. Smatramo da je fokus na aktualne tehnologije uz primjenu na stvarnim projektima, koji će ovaj Laboratorij omogućiti, jedan od ključnih čimbenika razvoja hrvatskog akademskog i obrazovnog sustava, a kasnije i tržišta rada – dodao je Zvonimir Stanić, ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet.

Visokoškolska nastava iz područja elektrotehnike u Osijeku je utemeljena još 1978. godine kao treći studij ovoga smjera u Republici Hrvatskoj. Na tim temeljima se u skladu s odrednicama Bolonjskog procesa od 2005. godine izvode stručni studij elektrotehnike, sveučilišni preddiplomski studij elektrotehnike i sveučilišni preddiplomski studij računarstva te od 2008. godine sveučilišni diplomski studij elektrotehnike i sveučilišni diplomski studij računarstva. Fakultet danas raspolaže s poslovnim prostorom od preko 5000 četvornih metara na lokaciji u Trpimirovoj ulici i novim prostorom od 3000 četvornih na lokaciji budućeg sveučilišnog kampusa, s ukupno 52 nastavnička kabineta, 18 predavaonica, 18 laboratorija i devet računalnih učionica opremljenih suvremenim nastavnim pomagalima.

- ICT sektor je u cijelom svijetu prepoznat kao jedan od najvažnijih pokretača održivog gospodarskog razvoja i kao jedan od ključnih elemenata u stvaranju proizvoda i usluga visoke dodane vrijednosti. Upravo stoga, neophodno je kontinuirano educirati buduće ICT stručnjake, za kojima sve više raste potreba kako na hrvatskom, tako i na europskom i svjetskom tržištu. Od iznimne je važnosti približiti akademski razvoj poslovnom razvoju budućih stručnjaka. Naša je namjera omogućiti uvjete rada na fakultetu identične onima koji će mlade stručnjake čekati po izlasku s fakulteta. U ovom će labosu imati priliku raditi i razvijati svoja znanja i vještine, koristeći najnovije razvojne alate, koji će nesumnjivo biti temelj razvoja budućih tehnologija - zaključio je Danijel Bačelić, voditelj odjela za rad s poslovnim korisnicima tvrtke Samsung Electronics.

Još iz kategorije

Huawei tvrdi da je Harmony OS trenutno na 70-80 posto nivoa Androida

Huawei tvrdi da je Harmony OS trenutno na 70-80 posto nivoa Androida

18.09.2020. komentiraj

Američke sankcije Huaweiju uvedene su u svibnju prošle godine i lideri kineskog giganta odlučili su ubrzati razvoj svog operativnog sustava pod nazivom HarmonyOS, svjesni da bi jako brzo mogli ostati bez Androida u obliku kakav je potreban za nadmetanje na tržištu. No, nisu očekivali da bi razvoj alternative mogao potrajati, toliko da su trenutni na 70 do 80 posto razine koju ima Android.

Elon Musk je bogatiji od Marka Zuckerberga

Elon Musk je bogatiji od Marka Zuckerberga

18.09.2020. komentiraj

Tesline dionice su ovog ljeta doživjele izniman uzlet pa je ta automobilska kompanija s trona svrgnula Toyotu i postala najvrednija na svijetu. Posljedica takve situacije jest i ona u kojoj je osnivač američkog giganta Elon Musk postao osjetno bogatiji.

Nordic Computer i Hrvatski Telekom donirali Algebri mrežnu opremu, vrijednosti veće od 100.000 eura

Nordic Computer i Hrvatski Telekom donirali Algebri mrežnu opremu, vrijednosti veće od 100.000 eura

17.09.2020. komentiraj

Zajedničkom donacijom Nordic Computera, danske tvrtke koja nešto više od dvije godine posluje i u Hrvatskoj, te Hrvatskog Telekoma, opremljene su Algebrine specijalizirane učionice u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Varaždinu i Puli. Ponajveći dio opreme namijenjen je provedbi vježbi na studijima računarstva i nastavi na programima obrazovanja odraslih za buduće mrežne stručnjake.