Osnovci iz Ludine pripremili kurikulum za poduzetništvo

Osnovci iz Ludine pripremili kurikulum za poduzetništvo

Oko 250 učenika iz Osnovne škole Ludina izrađivali su balzame, čajeve i vrećice s ljekovitim biljem sa školske plantaže, modelirali tipičnu moslavačku kuću, pisali poslovne planove, posjećivali lokalne poduzetnike u Hrvatskoj i inozemstvu te sudjelovali u brojnim drugim praktičnim radovima. Sve su to činili tijekom protekle tri godine da bi naučili kako je to biti poduzetnik.

Uz pomoć 12 učitelja, učenici od petog do osmog razreda razvijali su radne navike, osobine poduzetne osobe i poduzetnički način razmišljanja, a pridružili su im se i osnovnoškolci i učitelji iz finskog grada Kiiminki i češkog Valašske Mezirici. Zajedno su tako u projektu 'Czeck it out, be Croative and Finnish ahead' osmislili kurikulum poduzetništva za osnovne škole, s udžbenikom za učenike i priručnik za učitelje, a kojeg škola Ludina provodi u izvannastavnoj aktivnosti 'Mladi poduzetnik'.

Škola je projekt provela zahvaljujući podršci fondova iz programa Erasmus+, vrijednoj više od milijun kuna. Svi rezultati bit će dostupni i svim drugim zainteresiranim školama do početka nove školske godine i to na web stranici projekta http://check-creative-finish.eu/. U projektu je ukupno sudjelovalo više od tisuću djece i 45 učitelja koje su svake godine obrađivali zadane teme iz arhitekture, hrane te glazbe i običaja kroz perspektivu poduzetništva.

Učenici su tako pripremili nacrte svojih tradicionalnih kuća, knjižicu s receptima i DVD s prikazom pripreme jela, višejezični rječnik s najčešćim izrazima iz tri projektne države, učili plesove i pjesme na četiri jezika. Također, pripremili su i poslovni plan za međunarodni restoran, što znači da su pripremili SWOT analizu, razradili financiranje restorana, objasnili potrebe i očekivanja od zaposlenika i slično.

Tijekom tri godine učenici i učitelji su putovali i upoznavali države uključene u projekt, u skladu s temama koje su obrađivali, te boravili i na kraćim razmjenama u drugim državama. Saznali su tako, između ostalog, da u Finskoj postoji i svojevrsni poduzetnički kamp u kojeg učenici mogu doći pred upis u srednju školu i na konkretnim zadacima provjeriti kako to izgleda raditi, primjerice, kao stolar, voditelj trgovine i slično.