Održivost poslovanja i ekološka svijest ključni za tvrtke i pojedince

Održivost poslovanja i ekološka svijest ključni za tvrtke i pojedince

Svjedoci smo koliko je bitan ekološki osviješten pristup u svakodnevnom životu, ne samo kao pojedinaca već i tvrtki, a Lenovo kao svjetski proizvođač računala broj 1 vjeruje da ima odgovornost za isporuku održive tehnologije za sve, ističe za ICTbusiness.info Mladen Skuliber, marketing menadžer tvrtke Lenovo za jugoistočnu Europu.

Kada govorimo o održivosti usmjerili smo se na nekoliko pravaca uključujući: ambalažu, očuvanje energije, reciklirane materijale, kružno gospodarstvo i društveni utjecaj, pojašnjava Skuliber.

Kakav je pristup Lenova kada je u pitanju održivost, mnoge kompanije danas se okreću no tehnološke poput Lenova su predvodnici?

Možemo reći kako smo napravili značajne iskorake po ovom pitanju. Naime od 2008. godine smo smanjili težinu ambalaže za 3.100 tona. Osim toga, premašili smo naš cilj smanjenja emisija prve generacije godinu dana prije roka, a do 2025. godine planiramo eliminirati milijun tona emisija stakleničkih plinova iz našeg opskrbnog lanca. Lenovo predvodi industriju u korištenju plastike post-potrošačkog otpada (PPO), poput boca za vodu i drugih rabljenih potrošačkih proizvoda, za proizvodnju uređaja i pribora. Uz to,  od 2005. godine iskoristili više od 50.000 tona neto reciklirane plastike u našim proizvodima i ambalaži, a na putu smo da recikliramo i ponovno iskoristimo 400.000 tona proizvoda na kraju životnog vijeka do 2025. godine.

Koliko inovativne tehnologije i pristup mogu pomoći u cijelom procesu?

Kao što se može vidjeti po rezultatima koje sam spomenuo inovativne tehnologije i pristup su od izuzetne važnosti u cijelom procesu. Naš globalni pristup utemeljen je na znanosti, pa je tako naše ciljeve emisije plina odobrila inicijativa Science Based Targets (SBTI).

Kada je u pitanju električna energija, do 2025. godine 90 posto električne energije za naše globalne operacije dolazit će iz obnovljivih izvora.

Također, istaknuo bih kako smo uveli  inovativnu tehnologiju niskotemperaturnog lemljenja. Samo na našim linijama ThinkPad i prijenosnih računala ova tehnologija smanjuje emisiju CO2 koja je ekvivalentna 670.179 galona benzina godišnje.

Lenovo je stavio veliki fokus i na korištenju recikliranih materijala. Kako to zapravo izgleda?

Tvrtka je u 2007. godini počela koristiti 30% plastike reciklirane nakon korištenja (PCC). Do 2009. Lenovo je proizvodio prijenosna računala s 30% PCC recikliranog materijala iz elektroničke opreme kojoj je istekao životni vijek. A 2010. godine više od 10% plastike kupljene od dobavljača sadržavalo je reciklirani materijal.

Od tada smo surađivali s dobavljačem PCC-a kako bi razvili PCC zatvorenu petlju recikliranja (PCC dobiven iz IT i elektroničke opreme na kraju životnog vijeka).

Također, od 2018. godine iskoristili smo više od 6.000 tona provjereno recikliranog materijala u 66 različitih Lenovo proizvoda

Kada govorimo o specifičnim uređajima, naše prijenosno računalo X1 Carbon 7. generacije prvo je prijenosno Lenovo računalo koje je potpuno napravljeno od recikliranog post-potrošačkog materijala.

Što je Lenovo poduzeo po pitanju pakiranja? Koje su sve promjene napravljene?

Smanjenje težine i volumena pakiranja, te redizajn na minimalne dimenzije, pozitivno utječe na emisiju CO2. Isto tako i korištenje novih, lakših biomaterijala, poput bambusa i bagasse. Lenovo je postigao poboljšanje učinkovitosti od 6,7% u emisiji CO2 u transportu koristeći ambalažu napravljenu od ovih bio materijala.

Naprimjer, od 2017. godine koristimo 100 posto biorazgradive jastuke za zaštitu nekih prijenosnih računala.

Koliko i kako tvrtka uključuje druge u procese koji uključuju održivost, korištenje recikliranih materijala?

Predani smo maksimiziranju vrijednosti tijekom životnog ciklusa proizvoda i ponovnom iskorištavanju proizvoda na kraju životnog vijeka. Naše inicijative za kružno gospodarstvo usmjerene su na minimiziranje upotrebe sirovina, produljenje upotrebljivosti naših proizvoda i komponenti te planiranje odgovornog zbrinjavanja.

Uzimajući u obzir navedeno provodimo niz inicijativa i programa. Kada govorimo o reintegraciji proizvoda obrnuti lanci opskrbe pomažu nam prikupiti proizvode i dijelove koji su još uvijek iskoristivi, mogu se popraviti ili obnoviti za daljnju upotrebu.

Nadalje naši programi povrata proizvoda mnogim kupcima diljem svijeta olakšavaju recikliranje starih uređaja, baterija i ambalaže.

Kako Lenovo svojim iskustvom može pomoći drugima?

Uz već spomenute programe i inicijative namijenjene različitim dionicima istaknuo bih kako smo našu  inovativnu tehnologiju niskotemperaturnog lemljenja besplatno podijelili s industrijom upravo kako bismo osigurali maksimalnu dugoročnu globalnu korist.