Održan prvi prosvjed poduzetnika u Hrvatskoj

Održan prvi prosvjed poduzetnika u Hrvatskoj

Nakon višetjednog pritiska udruge Glas poduzetnika i Inicijative povremenog prijevoza putnika na nadležna ministarstva, dogodio se sastanak s ministrom turizma Capellijem, predstavnicima Ministarstava financija, Ministarstva prometa, mora i infrastrukture te drugim uključenim stranama. Sastanak se održao ujutro, prije najavljenog prosvjeda.

“Sastanak je bio izrazito konstruktivan, otvorili smo dijalog i dogovorili rješavanje problema povremenih prijevoznika putnika zajedničkim snagama. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture očekuje zatraženi novac EU komisije koji će biti namijenjen prijevozničkom sektoru. Ministar je rekao da se radi o iznosu od 500 milijardi eura te kako će se sljedeći tjedan znati koji dio tog iznosa će biti dodijeljen Hrvatskoj. Na idućem sastanku, sljedeći tjedan, očekujemo podatke o tome kada će i kojim djelatnostima ta sredstva biti dostupna, u kolikom iznosu i pod kojim uvjetima. Imamo informaciju, također, da se nastavljaju mjere za očuvanje radnih mjesta za najugroženije djelatnosti. Vezano za leasing kuće, Vlada je jasnog stava da dosadašnji model nije prihvatljiv te će na idući sastanak biti pozvane i leasing kuće kako bi se postigao dogovor koji bi odgovarao svima“, rekao je Marko Slišković iz Inicijative povremenog prijevoza putnika.

Unatoč sastanku, prosvjed poduzetnika se održao jer je još mnogo otvorenih pitanja vezanih za ostale djelatnosti. Svoja prava na rad i hitne mjere zahtijevali su i ugostitelji, event industrija, putničke agencije te ostale djelatnosti vezane za turizam.

Ako uzmemo u obzir kako je turizam jedan od pokretača našeg gospodarstva, a upravo je taj sektor najviše pogođen COVID-19 krizom, jasno je zašto su potrebne hitne mjere!

Zbog epidemioloških mjera prosvjedovati je na Markovom trgu moglo u isto vrijeme samo 40 osoba pa je 500-tinjak prosvjednika formiralo grupe i strpljivo čekalo silazak prethodne grupe s Gornjeg grada, kako bi se druga mogla popeti. Zbog toga je prosvjed trajao satima.

Tijekom cijelog popodneva koje su poduzetnici proveli na Markovu trgu, predsjednik Vlade za njih nije našao vremena, braneći se kako je sastanak s ministarstvima ujutro bio “na njegov mig“.

“Ja ne bih rekao da je to bilo na mig premijera, nego je to rezultat tri prosvjeda koje smo napravili, od kojih je posljednji završio na Markovom trgu te je to utjecaj pritiska koji smo primijenili, i prosvjedima i kroz medije, kako bi Vlada počela konačno raditi posao za koji smo je izabrali“, rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

Zahvaljujemo svim prosvjednicima iz svih dijelova Hrvatske na strpljenju, zahvaljujemo im što su se uspjeli organizirati i doći u jako kratkom vremenu. Hvala im što su pokazali da žele bolje, pravednije društvo, da žele Hrvatsku 2.0.

Udruga Glas poduzetnika i ovim je pokazala kako je važan i nezaobilazan faktor u hrvatskom društvu te kako je jedina koja se bori za srednje, male, mikro poduzetnike i obrtnike.

“Zahvaljujem svima koji su bili jučer na prosvjedu, kao i onima koji podržavaju stavove UGP-a. Daleko važnije od samog sastanak s premijerom Plenkovićem jučer na Markovom trgu te eventualnog fotografiranja sa njim, je bilo jasno obećanje nadležnih Ministarstava turizma, financija i prometa, na sastanku netom prije prosvjeda, o nastavku mjera za najugroženije tvrtke tj. njihove zaposlenike, kao i nastavku rješavanja problema vezanog za moratorije na leasinge“, rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Još iz kategorije

Poduzetnici traže transparentno trošenje EU novca koji će doći Hrvatskoj kao pomoć zbog korona krize

Poduzetnici traže transparentno trošenje EU novca koji će doći Hrvatskoj kao pomoć zbog korona krize

28.05.2020. komentiraj

Europska komisija predložila je plan za spas gospodarstva Europske unije vrijedan 750 milijardi eura, od kojih bi Hrvatska trebala dobiti deset milijardi eura. Ta značajna sredstva, ako budu mudro upotrjebljena, mogu učiniti veliku razliku u brzini oporavka hrvatskog gospodarstva. Na korištenje sredstava Europska komisija neće imati mnogo utjecaja, nego će nacionalne vlade same predlagati projekte za investiranje. Ono što UGP smatra najvažnijim u ovoj situaciji je potpuno transparentno korištenje tih sredstava.

Građani su podržavali zabranu rada nedjeljom, iako tada najčešće odlaze u kupovinu

Građani su podržavali zabranu rada nedjeljom, iako tada najčešće odlaze u kupovinu

28.05.2020. komentiraj

Mjesec dana nakon što je usvojena odluka o zabrani rada nedjeljom za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa, Nacionalni stožer Civilne zaštite odlučio je navedenu odluku ukinuti i ponovno omogućiti rad trgovina nedjeljom, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera.

Gotovina bi mogla biti još jedna žrtava koronavirusa

Gotovina bi mogla biti još jedna žrtava koronavirusa

28.05.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa unijela je brojne promjene u našu svakodnevicu, a jedna od njih jest distanciranje od drugih osoba te izbjegavanje nepotrebnog kontakta. U tom smjeru išlo se s beskontaktnim plaćanjem i ljudi su se vrlo brzo navikli na to.