Očekuje se pad isporuka mobitela u 2022.

Očekuje se pad isporuka mobitela u 2022.
DepositPhotos

Isporuke pametnih telefona past će za 3,5 posto na 1,31 milijardu jedinica u ovoj godini, navodi u istraživanju IDC. Loša vijest je da se prethodna prognoza o rastu od 1,6 posto znatno poništila, no dobra je vijest da će ipak na petogodišnjoj razini doći do rasta od 1,9 posto.

"Industrija se suočava sa sve većim preprekama, od pada potražnje, inflacije, stalnih geopolitičkih napetosti i stalnim ograničenjima u proizvodnom lancu. Ali, najveći problem je novi "lockdown" u Kini, kojem se ne nazire kraj. Njegov utjecaj osjeća se na globalnoj razini i rezultat su smanjene narudžbe proizvođača za ovu godinu, među kojima su giganti kao Apple i Samsung. Osim tih zastoja, očekuje se, srećom, da će ti izazovi biti ublaženi do kraja ove godine i da će se tržište oporaviti dogodine s rastom od pet posto", navode u IDC-u.

Što se nestašice poluvodiča tiče, ublažit će se kroz drugu polovicu ove godine, što je sjajna vijest i trebala bi doprinijeti bržem oporavku tržišta. Također, nastavit će se zaokret prema 5G uređajima, a dalje će slabiti potreba za 4G, što dodatno rasterećuje tržište u smislu nestašice komponenti.

Kad se pak situacija gleda po svjetskim regijama, najveći pad u ovoj godini očekuje se u središnjoj i istočnoj Europi (ECC), a radi se o 22 posto. Kinesko bi tržište trebalo pasti za 11,5 posto, ili za oko 38 milijuna uređaja. Zapadna Europa doživjet će blagi pad od jedan posto, a ostale svjetske regije bit će "u plusu".

Isporuke 5G uređaja porast će za 25,5 posto na godišnjoj razini i činit će 53 posto svih isporuka, odnosno, bit će riječ o oko 700 milijuna uređaja. Prosječna će im cijena biti 608 dolara. A do 2026. past će na 440 dolara i činit će 78 posto tržišta. Usporedbe radi, 4G uređaji imat će prosječnu cijenu od 113 dolara. U cijelosti, ove godine prosječna cijena pametnog telefona iznosit će 402 dolara, u 2026. 366 dolara.