LOŠA GODINA

Očekuje se još jedna spora godina za AR/VR uređaje prije oporavka 2024

Očekuje se još jedna spora godina za AR/VR uređaje prije oporavka 2024
Depositphotos

Svjetske isporuke uređaj za proširenu stvarnost i virtualnu stvarnost pale su četvrto tromjesečje zaredom jer su količine pale 44,6% u odnosu na prethodnu godinu tijekom drugog kvartala 2023., prema IDC-u. Pritisak globalnog gospodarstva naniže smanjio je potražnju, a negativan učinak poskupljenja popularnih uređaje Quest 2 u kombinaciji sa zastarjelim hardverom više dobavljača dodatno koči rast na ovom tržištu.

Zatišje na tržištu ne predstavlja iznenađenje s obzirom na gospodarsku krizu i mali broj dobavljača za AR i VR uređaja. Zapravo, čini se da će količine u 2023. biti samo malo veće od 2017. s 8,5 milijuna uređaja koje se očekuju ove godine. Međutim, puno se toga promijenilo u proteklih nekoliko godina jer su samostalne uređaje imale ukupnu godišnju stopu rasta (CAGR) od 57,5%, dok su gledatelji bez zaslona kao što je Samsungov Gear VR u biti nestali s tržišta.

"Tijekom proteklih nekoliko godina, Meta i Qualcomm dramatično su poboljšali AR/VR krajolik, dopuštajući industriji da pređe s jednostavne VR bazirane na telefonu na samostalne uređaje koje su otvorile put za VR igranje i brojne poslovne slučajeve korištenja", rekao je Jitesh. Ubrani, voditelj istraživanja, Mobility and Consumer Device Trackers u IDC-u. "Međutim, više je tvrtki uključeno u igru budući da su se Sony zajedno s MediaTekom i Appleom pridružili utrci za omogućavanje iskustava sljedeće generacije i potencijalno dovođenje AR i VR tehnologija na još veće tržište."

Status Mete kao tržišnog lidera nije se promijenio jer je tvrtka držala 50,2% tržišnog udjela tijekom tromjesečja. Međutim, tvrtka se suočava s izazovom Sonyja (27,1% tržišnog udjela) i ByteDancea (9,6% udjela), od kojih je svaki stekao udio u 2. kvartalu 23. Top 5 zaokružuju Xreal (bivši Nreal) i DPVR, od kojih svaki ima nešto više od 2% udjela.

Dok će 2023. biti još jedna godina pada isporuka AR/VR uređaja, IDC predviđa da će se tržište oporaviti 2024., rastom od 46,8% u odnosu na prethodnu godinu zahvaljujući novom hardveru Meta i ByteDance, uvođenju Appleovog Vision Proa i rastućoj prisutnosti manjih tvrtki. Do 2027. očekuje se da će tržište dosegnuti 30,3 milijuna jedinica na globalnoj razini.

"ARVR tržište nalazi se na kritičnoj točki u svojoj kratkoj povijesti", rekao je Ramon T. Llamas, direktor istraživanja za mobilne uređaje i AR/VR pri IDC-u.

"Appleov ulazak iduće godine privući će prijeko potrebnu pozornost na malo tržište, ali će također prisiliti druge tvrtke da se natječu na različite načine. Za neke to znači izravni susret s Appleom sa sličnim značajkama i aplikacijama. Za druge, to znači čuvanje njihovih specifičnih tržišnih segmenata. U nekim će slučajevima biti i jedno i drugo. Ipak, to će korisnicima omogućiti veći izbor i usporedbu, a na kraju će definicija najboljeg u svojoj rasi dobiti novo značenje u budućnosti“, zaključuje Llamas.