IFA 2023.

Očekuje se daljnji oporavak tržišta potrošačke elektronike

Očekuje se daljnji oporavak tržišta potrošačke elektronike
dr. Sara Warneke, direktorica gfu Consumer & Home Electronics, organizatora IFA-e
Dražen Tomić / Tomich Productions

Globalno gospodarstvo polako se oporavlja, no tržišta se još nisu oporavila na prethodne razine nakon višestrukih kriza od 2020., objašnjava za ICTbusiness.info dr. Sara Warneke, direktorica gfu Consumer & Home Electronics, organizatora IFA-e.

Prema njezinim riječima u 2022. godini ostvaren je globalni obujam prodaje od više od 1,3 trilijuna američkih dolara s takozvanom “tehničkom potrošnom robom”, odnosno proizvodima iz sektora potrošačke elektronike i kućanskih aparata. To znači pad od 6,9 posto u odnosu na 2021. godinu.

 Unatoč ovom padu, prodaja je i dalje veća za 9,3 posto u odnosu na 2019., posljednju godinu prije pandemije, pojašnjava Sara Warneke i dodaje da u prvoj polovici 2023. industrija je zabilježila pad prodaje na globalnom tržištu od 6,9 posto u odnosu na 2022. Očekuje se, prema procjenama analitičara da se Industrija oporaci do kraja godine.

Kao najvažniji svjetski sajam potrošačke elektronike i kućanskih aparata, IFA će također dati svoj doprinos uspješnom sprintu na kraju godine na provjeren način“, pojašnjava Sara Warneke i dodaje da je 2023. također je godina puna izazova kao što su inflacija, zasićena tržišta, niža potražnja i, nažalost, još uvijek rat u Ukrajini. Unatoč trenutnom padu prodaje i negativnim utjecajima, postoje mogućnosti za pozitivne pomake u našim sektorima.

“Uvjereni smo da će IFA ponovno opravdati svoju ulogu najvažnije svjetske platforme za potrošačku elektroniku i kućanske uređaje te da će se svojom uvjerljivom kombinacijom još jednom dokazati kao održivi pokretač rasta i inovacija“, zaključuje Sara Warneke.