DOBRA GODINA

Očekuje se da će svjetska IT potrošnja porasti za 6,8 posto u 2024.

Očekuje se da će svjetska IT potrošnja porasti za 6,8 posto u 2024.
Depositphotos

Očekuje se da će svjetska IT potrošnja u 2024. iznositi ukupno 5 trilijuna dolara, što je povećanje od 6,8 posto u odnosu na 2023., prema Gartneru. To je pad od predviđanja rasta od 8 posto iz prethodnog tromjesečja. Iako je generativna umjetna inteligencija (GenAI) imala značajan hype u 2023., neće značajno promijeniti rast IT potrošnje u bliskoj budućnosti.

"Iako će GenAI promijeniti sve, neće značajno utjecati na IT potrošnju, slično IoT-u, blockchainu i drugim velikim trendovima s kojima smo se susreli", rekao je John-David Lovelock, istaknuti potpredsjednik analitičara u Gartneru. "2024. bit će godina u kojoj će organizacije zapravo ulagati u planiranje kako koristiti GenAI, međutim, IT potrošnja bit će vođena tradicionalnijim silama, kao što su profitabilnost, rad, i povučena stalnim valom zamora od promjena."

IT usluge nastavit će rasti u 2024., postajući po prvi put najveći segment IT potrošnje. Očekuje se da će potrošnja na IT usluge porasti za 8,7 posto u 2024., dosegnuvši 1,5 trilijuna dolara. To je uglavnom zbog ulaganja poduzeća u organizacijsku učinkovitost i projekte optimizacije. Ta će ulaganja biti ključna u ovom razdoblju ekonomske nesigurnosti.

“Stope prihvaćanja uređaja i komunikacijskih usluga među potrošačima stale su prije više od deset godina. Razine potrošačke potrošnje prvenstveno su potaknute promjenama cijena i ciklusima zamjene, ostavljajući prostor samo za inkrementalni rast, tako da je nadmašivanje softvera i usluga bilo neizbježno,” rekao je Lovelock. „Poduzeća nastavljaju pronalaziti više namjena tehnologije – IT se preselio iz back officea u front office i sada donosi prihod, sve dok ne postoji plato za to kako i gdje se tehnologija može koristiti u poduzeću, ne može postojati plato u IT potrošnji poduzeća.”

Ukupna stopa rasta IT potrošnje za 2023. iznosila je 3,3 posto, što je povećanje od samo 0,3 posto u odnosu na 2022. To je uglavnom bilo zbog zamora od promjena među CIO-ovima. Zamah će se ponovno dobiti 2024., s povećanjem ukupne IT potrošnje za 6,8 posto. Čak i uz očekivani ponovni zamah u 2024., šire okruženje potrošnje na IT i dalje je malo ograničeno zamorom od promjena. Zamor od promjena mogao bi se manifestirati kao otpor promjenama - s CIO-ovima koji oklijevaju potpisati nove ugovore, posvetiti se dugoročnim inicijativama ili preuzeti nove tehnološke partnere. Za nove inicijative koje se pokreću, CIO-ovi zahtijevaju više razine ublažavanja rizika i veću sigurnost ishoda.