Nova tehnologija mogla bi zamijeniti GPS

Nova tehnologija mogla bi zamijeniti GPS
DepositPhotos

Dok još nismo bili povezani u ovoj mjeri, GPS navigacija bila je ključna za sve koji su željeli imati virtualne i točne prikaze područja kojima se kreću, u realnom vremenu. No, iako se nagađa već neko vrijeme, čini se da je za tu tehnologiju polako stigao kraj.

Pametni telefoni i aplikacije kao Google Maps, Maze ili Appleov Maps "pomeli" su tržište. Ne jer su toliko bolje od onoga što je nudio GPS kao zasebna tehnologija, već zato što su besplatne. I doslovno na dlanu. Integrirane su i u automobile kroz posebne sustave kao Android Auto ili Apple CarPlay. Ipak, potrebno je znati i da se one oslanjaju na GPS. Ili, bolje rečeno, na satelitske sustave u Zemljinoj orbiti.

Nažalost, oni su podosta manjkavi, signal im zna biti blokiran, kasni i u eri samovozećih automobila, tako nešto je izniman problem. Naime, za prometnice budućnosti i kašnjenje od djelića sekunde može biti pogubno za ljude u vozilima.

Stoga, ono što nizozemski stručnjaci s Delfita i Sveučilišta Vrije u Amsterdamu predviđaju jest SuperGPS, koji nudi povezivost sličnu onoj kakvu vidimo na aktualnim mobilnim ili Wi-Fi mrežama.

Jedan od glavnih ciljeva projekta je da se samovozeći automobili, policija i korisnici aplikacija za navigaciju ne moraju oslanjati na nepouzdane satelitske radijske signale. Kao što je navedeno, trenutni sustavi globalnog pozicioniranja često se bore s problemom satelitskog prijema, osobito u gradskim sredinama.

Koliko je efikasan novi sustav?

Prema istraživačkom timu, oni rade na sustavu koji koristi radiovalove sa znatno većom propusnošću kako bi se omogućila najbolja preciznost pozicioniranja. Nalazi studije, koji su objavljeni u časopisu Nature, pokazuju da je korišteni navigacijski sustav bio precizan u urbanim područjima unutar deset centimetara, što je izniman rezultat i samo po sebi potvrđuje da dolazak ove tehnologije uistinu postavlja GPS po strani.