VELIKA BORBA

Nokia pokreće multinacionalnu tužbu zbog patenata za streaming

Nokia pokreće multinacionalnu tužbu zbog patenata za streaming
Depositphotos

Nokia je podnijela tužbe na tri kontinenta protiv Amazona zbog navodne neovlaštene upotrebe njegovih tehnologija povezanih s videom u streaming uslugama i na različitim uređajima. Arvin Patel, glavni službenik za licenciranje novih segmenata u Nokiji, rekao je da su tužbe podnesene u SAD-u, Njemačkoj, Indiji, Velikoj Britaniji i Europskom jedinstvenom sudu za patente.

Patel je objasnio da Amazon Prime Video i njegovi uređaji za strujanje krše multimedijske patente koji pokrivaju više tehnologija uključujući kompresiju videa, isporuku sadržaja, preporuku sadržaja i aspekte povezane s hardverom. Nokia je zasebno podnijela tužbu u SAD-u protiv HP-a zbog neovlaštene upotrebe patentiranih video tehnologija u svojim uređajima.

Patel je primijetio da spor nikada nije bio Nokijin prvi izbor kada je riječ o kršenju patenata, dodajući da se već nekoliko godina razgovara s Amazonom i HP-om, ali ponekad je pravni postupak ponekad jedini način da se odgovori tvrtkama koje odluče ne igrati po pravilima. Tvrdio je da tvrtke koje pružaju usluge video streaminga ili uređaje uživaju ogromne koristi od istraživanja i razvoja Nokije i drugih tvrtki. "Nokia traži kompenzaciju za korištenje ovih ključnih izuma, naknade koje ćemo ponovno uložiti, zajedno sa značajnim iznosima dodatnih ulaganja, u razvoj multimedijske tehnologije sljedeće generacije."