OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

Njemačka je europski predvodnik solarne energije

Njemačka je europski predvodnik solarne energije
Depositphotos

Prema procjenama Međunarodne agencije za obnovljivu energiju 2022. Njemačka je imala instalirani fotonaponski kapacitet od oko 67 gigavata, što je čini europskom zemljom s najvećim potencijalom solarne energije. Kapacitet Savezne Republike te je godine bio više nego dvostruko veći od talijanskog, koji je s 25 gigavata zauzeo drugo mjesto. Kao što naš grafikon ilustrira, širenje solarnog potencijala u Njemačkoj tijekom proteklog desetljeća bilo je relativno sporo u Europi.

Fotonaponski kapacitet Savezne Republike pokazao je prosječnu godišnju stopu rasta od oko šest posto između 2013. i 2022. Što se tiče osam europskih zemalja s najvećim solarnim kapacitetima, to Njemačku stavlja na sedmo mjesto ispred Italije. Šampion rasta u ovoj skupini je Poljska, koja je uspjela povećati svoje kapacitete za 137 posto godišnje od 2013. Samo između 2020. i 2022. zemlja je gotovo utrostručila svoj solarni potencijal. Nizozemska je na drugom mjestu u ovoj kategoriji s prosječnim godišnjim rastom od 40 posto, a na trećem je Ujedinjeno Kraljevstvo s približno 17 posto.

Globalno gledano, kapacitet instaliranih i mrežno povezanih fotonaponskih sustava 2022. dosegao je oko jedan teravat ili 1000 gigavata. To čini otprilike jednu trećinu kapaciteta svih obnovljivih izvora energije ili oko 12 posto ukupnog kapaciteta za proizvodnju električne energije. Kina je te godine dala najveći doprinos širenju solarnih kapaciteta. Ova istočnoazijska zemlja imala je oko jednu trećinu instaliranog kapaciteta obnovljivih izvora energije i približno 57 posto globalnog kapaciteta solarne energije. Osim toga, prema Saveznom uredu za statistiku, oko devet od deset solarnih panela uvezenih u Njemačku 2022. dolazilo je iz Narodne Republike Kine. Izvan Europe, Sjedinjene Države, Japan i Indija su među zemljama s najvećim fotonaponskim kapacitetima.