Njemačka industrija treba 137.000 stručnjaka za informacijsku tehnologiju

Njemačka industrija treba 137.000 stručnjaka za informacijsku tehnologiju

Foto: DepositPhotos

Nedostatak stručnjaka za informacijsku tehnologiju u Njemačkoj se pogoršao, navodi udruga digitalne industrije Bitkom. Broj slobodnih radnih mjesta prošle je godine porastao za gotovo 43 posto, na 137.000, čime je situacija na informatičkom tržištu rada još teža nego pretkoronske 2019., kada se nije moglo popuniti 124.000 radnih mjesta za takve stručnjake. Pandemija je malo ublažila nedostatak kvalificiranih radnika u 2020. i 2021. godini.

Predsjednik Bitkoma Achim Berg govorio je o strukturnom nedostatku kvalificiranih radnika na tržištu rada u ovoj oblasti kada je u srijedu predstavljao brojke. "Nedostatak IT stručnjaka sve više stvara probleme tvrtkama i dramatično će se pogoršati u nadolazećim godinama", rekao je Berg.

On se osvrnuo na činjenicu da brojni kvalificirani radnici iz boomer generacije odlaze u mirovinu u isto vrijeme dok znatno manje mladih ljudi s kvalifikacijama iz informatičke tehnologije ulazi na tržište rada.

"Nedostatak kvalificiranih radnika postaje glavna prepreka digitalnoj transformaciji", požalio se Berg. Založio se za ciljani krivolov stručnjaka iz Rusije i Bjelorusije.

Prema istraživanju Bitkoma, više od trećine (37%) tvrtki s otvorenim radnim mjestima za informacijsku tehnologiju bilo bi spremno zaposliti stručnjake iz Rusije ili Bjelorusije, pod uvjetom da prethodno prođu službenu sigurnosnu provjeru.

Bitkom Research telefonom je intervjuirao 854 tvrtke s tri ili više zaposlenih u Njemačkoj. Istraživanje je reprezentativno za gospodarstvo u cjelini.

Još iz kategorije

Proslava Sveučilišnog dana e-učenja i 15 godina Centra za e-učenje Srca

Proslava Sveučilišnog dana e-učenja i 15 godina Centra za e-učenje Srca

09.12.2022.

U Srcu je održan Sveučilišni dan e-učenja i proslava 15 godina rada Centra za e-učenje Srca. Proslavi su prisustvovali brojni uzvanici iz sustava znanosti i visokog obrazovanja – korisnici usluga Centra za e-učenje Srca te suradnici i članovi mreže e-učenja koju Srce kontinuirano gradi.

Otvoren NEM Zagreb 2022

Otvoren NEM Zagreb 2022

09.12.2022.

Počelo je drugo izdanje eventa NEM Zagreb 2022, događanje usmjereno na razvoj TV industrije u Srednjoj i Istočnoj Europi, koje se održava u legendarnom zagrebačkom Esplanade Zagreb Hotelu do petka, 9. prosinca.

AT&T priznao nedolično ponašanje i platio kaznu

AT&T priznao nedolično ponašanje i platio kaznu

09.12.2022.

Američki operater AT&T pristao je platiti američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC) 6,3 milijuna dolara. Taj je potez poduzet kako bi se riješile optužbe za nedolično ponašanje od strane trojca rukovoditelja za odnose s investitorima, podvlačeći crtu ispod pitanja koje datira iz 2016. godine.