Njemačka industrija treba 137.000 stručnjaka za informacijsku tehnologiju

Njemačka industrija treba 137.000 stručnjaka za informacijsku tehnologiju
DepositPhotos

Nedostatak stručnjaka za informacijsku tehnologiju u Njemačkoj se pogoršao, navodi udruga digitalne industrije Bitkom. Broj slobodnih radnih mjesta prošle je godine porastao za gotovo 43 posto, na 137.000, čime je situacija na informatičkom tržištu rada još teža nego pretkoronske 2019., kada se nije moglo popuniti 124.000 radnih mjesta za takve stručnjake. Pandemija je malo ublažila nedostatak kvalificiranih radnika u 2020. i 2021. godini.

Predsjednik Bitkoma Achim Berg govorio je o strukturnom nedostatku kvalificiranih radnika na tržištu rada u ovoj oblasti kada je u srijedu predstavljao brojke. "Nedostatak IT stručnjaka sve više stvara probleme tvrtkama i dramatično će se pogoršati u nadolazećim godinama", rekao je Berg.

On se osvrnuo na činjenicu da brojni kvalificirani radnici iz boomer generacije odlaze u mirovinu u isto vrijeme dok znatno manje mladih ljudi s kvalifikacijama iz informatičke tehnologije ulazi na tržište rada.

"Nedostatak kvalificiranih radnika postaje glavna prepreka digitalnoj transformaciji", požalio se Berg. Založio se za ciljani krivolov stručnjaka iz Rusije i Bjelorusije.

Prema istraživanju Bitkoma, više od trećine (37%) tvrtki s otvorenim radnim mjestima za informacijsku tehnologiju bilo bi spremno zaposliti stručnjake iz Rusije ili Bjelorusije, pod uvjetom da prethodno prođu službenu sigurnosnu provjeru.

Bitkom Research telefonom je intervjuirao 854 tvrtke s tri ili više zaposlenih u Njemačkoj. Istraživanje je reprezentativno za gospodarstvo u cjelini.