Newton Dictate osvojio AHK inovacijsku nagradu

Newton Dictate osvojio AHK inovacijsku nagradu
DepositPhotos

Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora prepoznala je sustav pretvaranja govora u tekst Newton Dictate. Zahvaljujući tome, rješenje, koje je razvila Presscutova sestrinska tvrtka Newton Technologies Adria, nagradili su spomenuti sustav kao inovaciju s nizom primjena od šire društvene koristi.

Predstavniku Tvrtke Presscut, koja se inače bavi medijskim i tržišnim komunikacijama, nagradu je uručio sinoć njemački veleposlanik u Hrvatskoj Thomas Schultze. AHK inovacijska nagrada Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore dodjeljuje se kao posebno priznanje za inovativna rješenja, u ovom slučaju za ranije spomenuti Speech-to-Text sustav Newton Dictate.

„Velika nam je čast primiti priznanje ugledne organizacije koja radi na promociji dobrih hrvatsko-njemačkih gospodarskih odnosa i primjerima pokazuje kako raditi na razvijanju poslovanja. Nagrada koju nam je uručio njemački veleposlanik obvezuje nas da nastavimo vrijedno raditi na daljnjem razvoju Newton Dictatea i da pokušamo pronaći još novih primjena“, izjavio je član Uprave Newton Technologies Adria i tvrtke Presscut Marko Poljak.

Njemački veleposlanik Schultze istaknuo je kako inovativni sustav Newton Dictate ima cijeli niz iznimno praktičnih primjena koje donose puno širu društvenu korist za javne organizacije i ustanove, nego što je to inicijalna komercijalna primjena za klijente koji traže prijepise medijskih sadržaja iz elektroničkih medija. Sustav Newton Dictate omogućava pretvaranje govora u tekst s nizom naprednih značajki, poput prepoznavanja članaka i stavaka zakona i njihovog kraćenja u rječniku namijenjenom pravnicima i sudstvu, te dijagnoza u rječnicima namijenjenim općoj medicini i radiologiji. Odlikuje ga visok postotak točnosti prijepisa i niz mogućnosti da korisnici sami dopunjavaju rječnike i kreiraju vlastite skraćenice.