Newton Dictate osvojio AHK inovacijsku nagradu

Newton Dictate osvojio AHK inovacijsku nagradu

Foto: DepositPhotos

Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora prepoznala je sustav pretvaranja govora u tekst Newton Dictate. Zahvaljujući tome, rješenje, koje je razvila Presscutova sestrinska tvrtka Newton Technologies Adria, nagradili su spomenuti sustav kao inovaciju s nizom primjena od šire društvene koristi.

Predstavniku Tvrtke Presscut, koja se inače bavi medijskim i tržišnim komunikacijama, nagradu je uručio sinoć njemački veleposlanik u Hrvatskoj Thomas Schultze. AHK inovacijska nagrada Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore dodjeljuje se kao posebno priznanje za inovativna rješenja, u ovom slučaju za ranije spomenuti Speech-to-Text sustav Newton Dictate.

„Velika nam je čast primiti priznanje ugledne organizacije koja radi na promociji dobrih hrvatsko-njemačkih gospodarskih odnosa i primjerima pokazuje kako raditi na razvijanju poslovanja. Nagrada koju nam je uručio njemački veleposlanik obvezuje nas da nastavimo vrijedno raditi na daljnjem razvoju Newton Dictatea i da pokušamo pronaći još novih primjena“, izjavio je član Uprave Newton Technologies Adria i tvrtke Presscut Marko Poljak.

Njemački veleposlanik Schultze istaknuo je kako inovativni sustav Newton Dictate ima cijeli niz iznimno praktičnih primjena koje donose puno širu društvenu korist za javne organizacije i ustanove, nego što je to inicijalna komercijalna primjena za klijente koji traže prijepise medijskih sadržaja iz elektroničkih medija. Sustav Newton Dictate omogućava pretvaranje govora u tekst s nizom naprednih značajki, poput prepoznavanja članaka i stavaka zakona i njihovog kraćenja u rječniku namijenjenom pravnicima i sudstvu, te dijagnoza u rječnicima namijenjenim općoj medicini i radiologiji. Odlikuje ga visok postotak točnosti prijepisa i niz mogućnosti da korisnici sami dopunjavaju rječnike i kreiraju vlastite skraćenice.

Još iz kategorije

Znanstvenici utvrdili da igranje videoigara ne poboljšava mentalne sposobnosti

Znanstvenici utvrdili da igranje videoigara ne poboljšava mentalne sposobnosti

24.06.2021.

Sveučilište Ontario iz Kanade došlo je do zanimljivih saznanja, a pokazuju da nema istine u tvrdnjama kako nekoliko minuta igranja videoigara koje iziskuju rješavanje problema, logičko razmišljanje i općenito naprezanje moždanih, može poboljšati mentalne sposobnosti, sposobnost zaključivanja, verbalne vještine i pamćenje.

NEM Dubrovnik 2021. predstavlja prve govornike

NEM Dubrovnik 2021. predstavlja prve govornike

24.06.2021.

Čekanje je završeno! Nakon godine ispunjene virtualnim sastancima, NEM Dubrovnik 2021. ponovno će na jednom mjestu okupiti vodeće osobe iz svjetske i europske TV industrije. Krajem ljeta, od 6. do 9. rujna 2021. glavna tema u Hotelu Dubrovnik Palace bit će budućnost medija,  najnovija dostignuća i brojne mogućnosti koje su se pojavile nakon godine koja je uvelike utjecala na TV industriju.

Hrvatska ubrzala rast na ljestvici inovacija u 2021. u EU

Hrvatska ubrzala rast na ljestvici inovacija u 2021. u EU

23.06.2021.

Europska komisija objavila Europsku ljestvicu uspjeha u inoviranju za 2021., koja pokazuje da se diljem EU-a povećava uspješnost u području inovacija.  Od 2014. uspješnost u području inovacija u prosjeku se povećala za 12,5 %. Zabilježena je kontinuirana konvergencija unutar EU-a, pri čemu rezultati u niže rangiranim zemljama rastu brže od onih u uspješnijima pa se smanjuju razlike u inovacijskim rezultatima među državama članicama.