Nestašica čipova je mnogo veći problem nego što se mislilo

Nestašica čipova je mnogo veći problem nego što se mislilo
DepositPhotos

Potrošače čekaju veći problemi od očekivanog zbog mogućeg rasta cijena elektroničkih uređaja, a sve jer na globalnoj razini vlada nestašica čipova. Koja bi mogla potrajati još dugo, a koliko - ne zna se.

Svejedno, u siječnju ove godine prihodi su dosegli 40 milijardi američkih dolara, što je rast od 13,2 posto na godišnjoj razini. Ali, potražnja je tolika da se ne uspijeva zadovoljiti te potrebe.

Problem se tiče raznih uređaja, od televizora, pametnih telefona, automobila pa sve do igraćih konzola. Svi oni ovise o čipovima, a zbog pandemije koronavirusa pojavio se njihov manjak. Odnosno, manjak postoji već neko vrijeme, ali sad su i sve rezerve "presušile", a proizvodnja, kako je već spomenuto, ne uspijeva zadovoljiti potražnju pa prijeti ozbiljna situacija.

Naime, iako se proizvodnja vratila na razine otprije pandemije, predugo je sve bilo "na čekanju" pa u trenucima kad svjedočimo povećanoj potražnji, industrija se našla u problemima iz kojih se očito neće tako skoro izvući. I zbog toga bi ove godine uređaji mogli u određenoj mjeri poskupiti. Ako se uopće nađu u ponudi kroz zacrtane rokove. Ili ikako.

I nije ovo "od jučer". Zbog nestašice čipova, čak je i Apple morao odgoditi plasiranje iPhone 12 modela na tržište. Riječ je o kompaniji koja godišnje troši oko 58 milijardi dolara na čipove i po tome je najveća u tom smislu na svijetu. A činjenica da 5G uređaji ipak iziskuju nešto više tih vrijednih komponentni nimalo ne pomaže.

Nije ni to sve, nedavno je Ford ukinuo smjene u dvije tvornice zbog ovog probleme i kroz službene kanale obavijestio da bi po pitanju profita zbog nestašice čipova mogli doživjeti udarac od oko 2,5 milijarde dolara. Istovremeno, Nissanova proizvodnja u SAD-u i Meksiku postavljena je u "prazni hod", a General Motors tvrdi da će imati gubitke od dvije milijarde dolara.

U problemima je i Sony koji ne može isporučiti željene brojke PlayStation 5 konzoli zbog nestašice čipova, a konkurentski Microsoftov Xbox će se eventualno ustabiliti po ovom pitanju tek u drugoj polovici ove godine.

Ipak, najzanimljivija priča je ona oko Samsunga, drugog najvećeg kupca čipova. Ta kompanija prodaje čipova u vrijednosti 56 milijardi dolara godišnje i kupuje ih u vrijednosti 36 milijardi, a zbog nestašice će odgoditi predstavljanje novog Galaxy Note modela.