(NE)sigurni Android?

(NE)sigurni Android?

Prema informacijama iz tvrtke F-Secure, koja se specijalizirala za računalna sigurnosna rješenja, Android operacijski sustav je prošle godine zabilježio najveći udio u sigurnosnim propustima, probojima i broju malicioznih aplikacija u odnosu na druge mobilne platforme, točnije vrtoglavih 79 posto!

Treba napomenuti da ni godinu prije (2011.) rezultati nisu bili bajni, ali su barem bili malo bolji, s ukupno 66,7%, a što je opet daleko više od 2010. godine kada je Android imao tek nešto više od 11% udjela.

Zanimljivo je da su u istom razdoblju Appleov iOS i ostale popularne platforme bilježile uglavnom konstantne (manje) udjele. iOS je tako 2010. godine imao 2,5% udjela, 2011. 2,6% udjela, a prošle godine samo 0,7% udjela u "nesigurnosti".

Ipak, mora se reći da ovakva raspodjela dijelom i nije toliko čudna i zabrinjavajuća, budući da brojke treba staviti u kontekst. Naime, Android je najpopularnija svjetska mobilna platforma, s gotovo 80% udjela, što svakako valja uzeti u obzir.

Stručnjaci iz F-Securea također napominju kako su sigurnosnim propustima u najvećoj mjeri izloženi korisnici iz zemalja u razvoju, a u kojima se u daleko većoj mjeri softver (ali i hardver) ilegalno koristi i nabavlja iz sumnjivih izvora.

Drugim riječima, korisnici iz Europe i Amerike s Androidom ne bi trebali imati nikakvih problema ukoliko svoje uređaje nabavljaju od ovlaštenih prodavača i koriste softver isključivo s provjerenih online dućana za aplikacije.

Još iz kategorije

Ovog proljeća još više megabajta, SMS-ova i minuta za sve Simpa korisnike Glanc opcija

Ovog proljeća još više megabajta, SMS-ova i minuta za sve Simpa korisnike Glanc opcija

25.04.2019. komentiraj

Od 24. travnja Simpa korisnici mogu uživati u još više megabajta, minuta i SMS-ova u Glanc opcijama. Naime, Veliki Glanc od danas sadrži čak 6000 megabajta, Srednji Glanc također 1000 megabajta više no što je to bilo do sad te dodatno više minuta za razgovore, dok korisnici Malog i Najmanjeg Glanca imaju na raspolaganju čak dvostruko više internet prometa uz dodatno povećanje broja jedinica minuta i SMS-ova.  Tako će svi Simpa korisnici, ali i oni koji će to tek postati, uz minimalno povećanje mjesečne naknade za navedene opcije moći bezbrižnije komunicirati s najbližima te dijeliti, uploadati i downloadati još više sadržaja.

PRO PR Vision Manager priznanje dodijeljeno Gordani Kovačević

PRO PR Vision Manager priznanje dodijeljeno Gordani Kovačević

24.04.2019. komentiraj

Ovogodišnja titula PRO PR Vision Manager, koja se već 7 godina dodjeljuje za transparentnost u komunikacijama, uručena je predsjednici Ericssona Nikole Tesle, gospođi Gordani Kovačević jer je ona, kao što stoji u obrazloženju članova komisije „u sklopu procesa rukovođenja, veoma važnu ulogu svih ovih godina posvećivala transparentnoj komunikaciji, koristeći različite tehnike i alate prema svim ciljnim javnostima na iskren, razumljiv i transparentan način, a svojim komunikacijskim porukama inspirirala je poslovnu zajednicu“.

Google: Mobilne aplikacije novih developera će se duže provjeravati

Google: Mobilne aplikacije novih developera će se duže provjeravati

23.04.2019. komentiraj

Odmah nakon što je počeo ograničavati koje Android aplikacije mogu dobiti dopuštenja za uvid u SMS poruke i listu poziva korisnika koji ih postavlja na svoje uređaje, stigla je nova regulativa kojom će se novi developeri nešto duže pregledavati prije nego uspiju postaviti svoj softver na Play Store e-trgovinu aplikacijama.