(NE)sigurni Android?

(NE)sigurni Android?

Prema informacijama iz tvrtke F-Secure, koja se specijalizirala za računalna sigurnosna rješenja, Android operacijski sustav je prošle godine zabilježio najveći udio u sigurnosnim propustima, probojima i broju malicioznih aplikacija u odnosu na druge mobilne platforme, točnije vrtoglavih 79 posto!

Treba napomenuti da ni godinu prije (2011.) rezultati nisu bili bajni, ali su barem bili malo bolji, s ukupno 66,7%, a što je opet daleko više od 2010. godine kada je Android imao tek nešto više od 11% udjela.

Zanimljivo je da su u istom razdoblju Appleov iOS i ostale popularne platforme bilježile uglavnom konstantne (manje) udjele. iOS je tako 2010. godine imao 2,5% udjela, 2011. 2,6% udjela, a prošle godine samo 0,7% udjela u "nesigurnosti".

Ipak, mora se reći da ovakva raspodjela dijelom i nije toliko čudna i zabrinjavajuća, budući da brojke treba staviti u kontekst. Naime, Android je najpopularnija svjetska mobilna platforma, s gotovo 80% udjela, što svakako valja uzeti u obzir.

Stručnjaci iz F-Securea također napominju kako su sigurnosnim propustima u najvećoj mjeri izloženi korisnici iz zemalja u razvoju, a u kojima se u daleko većoj mjeri softver (ali i hardver) ilegalno koristi i nabavlja iz sumnjivih izvora.

Drugim riječima, korisnici iz Europe i Amerike s Androidom ne bi trebali imati nikakvih problema ukoliko svoje uređaje nabavljaju od ovlaštenih prodavača i koriste softver isključivo s provjerenih online dućana za aplikacije.

Još iz kategorije

Prosječna neto plaća za prosinac 6.262 kune

Prosječna neto plaća za prosinac 6.262 kune

22.02.2019. komentiraj

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za prosinac 2018. iznosila je 6 262 kune, što je nominalno niže za 0,1%, a realno više za 0,7% u odnosu na studeni 2018., dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno viša za 4,8%, a realno za 4%. Medijalna neto plaća za prosinac 2018. iznosila 5 425 kuna, a za cijelu 2018. godinu 5 392 kune.

Pao IT sustav MUP RH - prelazak granice i izdavanje dokumenata usporeni, otežani, a čak i onemogućeni

Pao IT sustav MUP RH - prelazak granice i izdavanje dokumenata usporeni, otežani, a čak i onemogućeni

22.02.2019. komentiraj

Ministarstvo unutarnjih poslova RH obavještava građane da je tijekom današnjeg dana došlo do prekida rada jednog dijela informatičkog sustava MUP-a zbog čega se određeni poslovi odvijaju sporijim tijekom od uobičajenog, odgovorili su na upit ICTbusiness.info što se to događa. Stručne službe Ministarstva užurbano rade na vraćanju sustava u stopostotnu funkciju.

Predstavljena još tri predavača na Digital Takeover konferenciji

Predstavljena još tri predavača na Digital Takeover konferenciji

22.02.2019. komentiraj

Još je dvadesetak dana ostalo do novog izdanja Digital Takeover konferencije, a sve se više popunjava lista predavača. Tako je organizator proteklih dana najavio još tri gosta koji će predstavljati mamac za publiku.