(NE)sigurni Android?

(NE)sigurni Android?

Prema informacijama iz tvrtke F-Secure, koja se specijalizirala za računalna sigurnosna rješenja, Android operacijski sustav je prošle godine zabilježio najveći udio u sigurnosnim propustima, probojima i broju malicioznih aplikacija u odnosu na druge mobilne platforme, točnije vrtoglavih 79 posto!

Treba napomenuti da ni godinu prije (2011.) rezultati nisu bili bajni, ali su barem bili malo bolji, s ukupno 66,7%, a što je opet daleko više od 2010. godine kada je Android imao tek nešto više od 11% udjela.

Zanimljivo je da su u istom razdoblju Appleov iOS i ostale popularne platforme bilježile uglavnom konstantne (manje) udjele. iOS je tako 2010. godine imao 2,5% udjela, 2011. 2,6% udjela, a prošle godine samo 0,7% udjela u "nesigurnosti".

Ipak, mora se reći da ovakva raspodjela dijelom i nije toliko čudna i zabrinjavajuća, budući da brojke treba staviti u kontekst. Naime, Android je najpopularnija svjetska mobilna platforma, s gotovo 80% udjela, što svakako valja uzeti u obzir.

Stručnjaci iz F-Securea također napominju kako su sigurnosnim propustima u najvećoj mjeri izloženi korisnici iz zemalja u razvoju, a u kojima se u daleko većoj mjeri softver (ali i hardver) ilegalno koristi i nabavlja iz sumnjivih izvora.

Drugim riječima, korisnici iz Europe i Amerike s Androidom ne bi trebali imati nikakvih problema ukoliko svoje uređaje nabavljaju od ovlaštenih prodavača i koriste softver isključivo s provjerenih online dućana za aplikacije.