(NE)sigurni Android?

(NE)sigurni Android?

Prema informacijama iz tvrtke F-Secure, koja se specijalizirala za računalna sigurnosna rješenja, Android operacijski sustav je prošle godine zabilježio najveći udio u sigurnosnim propustima, probojima i broju malicioznih aplikacija u odnosu na druge mobilne platforme, točnije vrtoglavih 79 posto!

Treba napomenuti da ni godinu prije (2011.) rezultati nisu bili bajni, ali su barem bili malo bolji, s ukupno 66,7%, a što je opet daleko više od 2010. godine kada je Android imao tek nešto više od 11% udjela.

Zanimljivo je da su u istom razdoblju Appleov iOS i ostale popularne platforme bilježile uglavnom konstantne (manje) udjele. iOS je tako 2010. godine imao 2,5% udjela, 2011. 2,6% udjela, a prošle godine samo 0,7% udjela u "nesigurnosti".

Ipak, mora se reći da ovakva raspodjela dijelom i nije toliko čudna i zabrinjavajuća, budući da brojke treba staviti u kontekst. Naime, Android je najpopularnija svjetska mobilna platforma, s gotovo 80% udjela, što svakako valja uzeti u obzir.

Stručnjaci iz F-Securea također napominju kako su sigurnosnim propustima u najvećoj mjeri izloženi korisnici iz zemalja u razvoju, a u kojima se u daleko većoj mjeri softver (ali i hardver) ilegalno koristi i nabavlja iz sumnjivih izvora.

Drugim riječima, korisnici iz Europe i Amerike s Androidom ne bi trebali imati nikakvih problema ukoliko svoje uređaje nabavljaju od ovlaštenih prodavača i koriste softver isključivo s provjerenih online dućana za aplikacije.

Još iz kategorije

Analiza tržišta poslovnih putovanja u Hrvatskoj

Analiza tržišta poslovnih putovanja u Hrvatskoj

21.07.2019. komentiraj

Turistička agencija specijalizirana za poslovna putovanja PutujBolje i Ana Keglović Horvat iz AKH Consultinga, tijekom travnja su proveli istraživanje na uzorku od 250 poslovnih putnika iz 130 hrvatskih tvrtki koji zbog prirode posla putuju. Htjeli su doznati ide li popularizacija putovanja poslovnim osobama u prilog, koje su njihove navike i potrebe, te koji najčešći problemi i frustracije s kojima se susreću.

Inovacije su ključ uspjeha

Inovacije su ključ uspjeha

20.07.2019. komentiraj

Jedan od najvećih europskih pokretača inovacija na području održive energije, InnoEnergy, 3. i 4. listopada u Parizu održava „The Business Booster“ (TBB) kojim se želi potaknuti novi način promišljanja i uvesti humaniji pristup u proces tranzicije čiste energije te u fokus staviti prosperitet i kvalitetu života ljudi. Na prestižnom događaju u francuskoj prijestolnici sudjelovat će i hrvatska agro - tehnološka tvrtka iz sektora čiste tehnologije Hortilab, specijalizirana za inovativan in vitro uzgoj vrhunskog akvarijskog bilja.

Huawei i Trip Advisor nagrađuju najbolje fotografije

Huawei i Trip Advisor nagrađuju najbolje fotografije

19.07.2019. komentiraj

Huawei je najavio svoj InFocus natječaj za ovu godinu. On je podijeljen u šest kategorija od kojih je pet vezano uz fotografiju, dok je jedna posvećena video formatu. InFocus je namijenjen svim Huawei korisnicima koji mogu poslati svoje radove u jednoj od kategorija putem internetske stranice natječaja.