Borba se nastavlja

Nastavlja se utrka u umjetnoj inteligenciji

Nastavlja se utrka u umjetnoj inteligenciji
Depositphotos / Ilustracija

Anthropic, tvrtka koju podržava Google, pokrenula je AI asistenta Claudea kao očiglednog rivala popularnoj platformi za razgovor ChatGPT. Platforma je predstavljena nakon što je ChatGPT predstavio nadograđeni jezični model.

Anthropic je nakon dovršetka testiranja objasnio da Claude čini šire dostupnim, s platformom koja može izvršavati niz zadataka razgovora i obrade teksta putem vlastitog sučelja ili API-ja na svojoj razvojnoj konzoli. Tvrtka tvrdi da njezina usluga može pomoći u pružanju sažetaka, pretraživanja, kreativnog pisanja, pitanja i odgovora i kodiranja, među ostalim slučajevima upotrebe. Također očito može utjecati na osobnost, ton i ponašanje.

Uz glavni proizvod, Anthropic je također razvio ublaženu, jeftiniju ali bržu verziju pod markom Claude Instant. Dok Anthropic podržava Google, tehnološki div također ima vlastitu takozvanu eksperimentalnu AI uslugu pod imenom Bard, koju su trećim stranama prošlog mjeseca otvorili za testiranje. Postoje i razni drugi generativni AI stručnjaci i opći sustavi koji su već na tržištu ili su u razvoju, iako je ChatGPT privukao većinu naslova u ovom novonastalom prostoru.

Dok je Claude bio službeno predstavljen, ChatGPT roditelj OpenAI, uz podršku Microsofta, predstavio je prvu verziju svog najnovijeg AI modela, GPT-4. OpenAI je tvrdio da je 82% manja vjerojatnost da će izdanje odgovoriti na zahtjeve za nedopušteni sadržaj i 40% veća vjerojatnost da će proizvesti činjenične odgovore nego prethodna iteracija. Napomenulo je da je GPT-4 veliki multimodalni model koji, iako manje sposoban od ljudi u mnogim stvarnim scenarijima, pokazuje performanse na ljudskoj razini na raznim profesionalnim i akademskim mjerilima.