Nastavak rasta potrošnje, ali problem ostaje dug

Nastavak rasta potrošnje, ali problem ostaje dug

Foto: DepositPhotos

Potrošnja potrošača korištenjem BNPL (Kupi sada, plati kasnije) platformi dosegnut će 437 milijardi dolara na globalnoj razini 2027. godine, raste sa 112 milijardi dolara u 2022., prema Juniper Researchu. Ovaj značajan rast od 291 posto bit će potaknut eskalirajućim financijskim pritiscima zbog rastućih troškova života, povećavajući potražnju za jeftinim kreditnim rješenjima.

Istraživanje je pokazalo da je najznačajniji problem s kojim se trenutno suočava BNPL tržište zamka duga. BNPL-ov nedostatak kreditnih provjera predstavlja znatnu tržišnu prepreku jer se potrošačima odobravaju veći zajmovi nego što su zapravo u stanju otplatiti. Međutim, izvješće predviđa da će uvođenje financijskih propisa u nekoliko zemalja pomoći u ublažavanju ovog problema. Ovi novi propisi po prirodi su slični postojećim kreditnim uslugama. Na tržištima gdje su propisi blaži, još uvijek je od ključne važnosti da se dobavljači ponašaju odgovorno i jasno obavijeste korisnike o svim nastalim dugovanjima, kako bi se minimizirale stope otplate.

"Iako se budućnost tržišta čini nejasnom s obzirom na mnoštvo nadolazećih regulatornih promjena, provođenje zakona za provjere prihvatljivosti osigurat će siguran razvoj tržišta", objasnio je autor istraživanja Dominique Tetnowski. Istraživanje predviđa da dobavljači BNPL-a moraju tražiti usluge u alternativnim vertikalama kako bi diversificirali svoje prilike za unovčavanje, budući da e-trgovina postaje prezasićena rješenjima.

Identificirao je zdravstveni sektor kao priliku u nastajanju za dobavljače, zahvaljujući nižem riziku od neplaćanja zbog prekomjerne potrošnje u usporedbi s tržištem e-trgovine. Kao takvi, dobavljači moraju nastojati sklopiti strateška partnerstva s etabliranim pružateljima zdravstvenih usluga kako bi ponudili BNPL usluge korisnicima zdravstvene skrbi; osiguravanje uspješnog ulaska na tržište.

Još iz kategorije

Proslava Sveučilišnog dana e-učenja i 15 godina Centra za e-učenje Srca

Proslava Sveučilišnog dana e-učenja i 15 godina Centra za e-učenje Srca

09.12.2022.

U Srcu je održan Sveučilišni dan e-učenja i proslava 15 godina rada Centra za e-učenje Srca. Proslavi su prisustvovali brojni uzvanici iz sustava znanosti i visokog obrazovanja – korisnici usluga Centra za e-učenje Srca te suradnici i članovi mreže e-učenja koju Srce kontinuirano gradi.

Otvoren NEM Zagreb 2022

Otvoren NEM Zagreb 2022

09.12.2022.

Počelo je drugo izdanje eventa NEM Zagreb 2022, događanje usmjereno na razvoj TV industrije u Srednjoj i Istočnoj Europi, koje se održava u legendarnom zagrebačkom Esplanade Zagreb Hotelu do petka, 9. prosinca.

AT&T priznao nedolično ponašanje i platio kaznu

AT&T priznao nedolično ponašanje i platio kaznu

09.12.2022.

Američki operater AT&T pristao je platiti američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC) 6,3 milijuna dolara. Taj je potez poduzet kako bi se riješile optužbe za nedolično ponašanje od strane trojca rukovoditelja za odnose s investitorima, podvlačeći crtu ispod pitanja koje datira iz 2016. godine.