DUGOROČNA STRATEGIJA

Na tržištu strojnog učenja ne dominiraju Google, Microsoft ili Google nego - IBM

Na tržištu strojnog učenja ne dominiraju Google, Microsoft ili Google nego - IBM
Depositphotos

Kao predvodnik u brzorazvijajućem području strojnog učenja (ML), ostavljajući iza sebe industrijske divove kao što su Microsoft, Google i Samsung, profilirao se i nametnuo IBM.

Prema izvješću BanklessTimes.com, IBM je kreirao više od 6000 ML patentnih prijava u posljednjih pet godina, što ga je izbacilo na čelo ove transformativne tehnologije. Za usporedbu, Microsoft je imao oko 2500 patentnih prijava, dok su Google i Samsung imali 1700 odnosno 1500.

S poviješću vrhunskog istraživanja i razvoja, IBM je dosljedno pomicao granice onoga što je moguće uz ML. Koristeći svoju platformu Watson, tehnološki div stvorio je razne aplikacije koje obuhvaćaju različite industrije, od zdravstva i financija do maloprodaje i proizvodnje.

"Izvanredan napredak IBM-a u strojnom učenju postavio je novi standard za industriju. Njihova predanost unapređenju tehnologije i opsežan portfelj aplikacija doista ih razlikuju od njihovih konkurenata", navodi BanklessTimes.com.

Nije sve to čudno, za one upućenije. Naime, IBM više od deset godina predano radi na razvoju strojnog učenja i umjetne inteligencije, što "Big Blueovi" klijenti itekako primjećuju.

Njegove aplikacije strojnog učenja uspjele su u raznim sektorima, a poduzeća su u potpunosti iskoristila prednosti tehnologije. Rješenja koja nudi na području strojnog učenja pomažu u ranom otkrivanju bolesti i dijagnozi u zdravstvu, omogućujući personalizirane planove liječenja i poboljšane ishode pacijenata.

U financijama njegove aplikacije poboljšavaju otkrivanje prevara i procjenu rizika, jačajući sigurnost i učinkovitost. Dodatno, IBM-ova tehnologija napravila je značajan napredak u maloprodaji i proizvodnji, optimizirajući operacije opskrbnog lanca i omogućivši prediktivno održavanje.

Čak i uz značajan napredak koji je IBM postigao u ML prostoru, suočava se s potencijalnim izazovima u daljnjim ulaganjima. Brzi tempo tehnološkog napretka zahtijeva stalne inovacije i agilnost.

Kako bi zadržao svoju konkurentsku prednost, IBM mora biti ispred vremena, prilagoditi se promjenjivoj tržišnoj dinamici i riješiti potencijalne etičke probleme koji okružuju strojno učenje.