N1 televizija želi nacionalnu koncesiju

N1 televizija želi nacionalnu koncesiju
DepositPhotos / Ilustracija

N1 poziva Ministarstvo kulture i medija da se se javno izjasni u kojem roku se planira usvajanje nove zakonske regulative i njeno usklađivanje sa zakonima EU, kao i da Vijeće za elektroničke medije izađe s informacijom kada će biti raspisan natječaj za nacionalnu koncesiju, ističu na izravan upit ICTbusiness.info iz United Medie i dodaju da oni ne mogu konkurirati za koncesiju ako natječaj nije raspisan.

Uz to, vezano uz promjene zakona, na upit ICTBusiness.info, ističu da da bi novi zakon doprinio liberalizaciji tržišta koja je neophodna za razvoj demokratskog društva i zdrave konkurencije.

„Sad smo u situaciji da A1 i HT budu jedini izbor građana Hrvatske (duopol) što ostavlja ogroman prostor za cenzuru medija i podložnost svim mogućim vrstama utjecaja. Također, nadamo se  da će se novim zakonom ići u omogućavanje vertikalne integracije, kada je riječ o grupacijama koje, poput United Grupe, u svom portfelju imaju i nakladne kuće, poput N1 televizije, i telekomunikacijski biznis“, tvrde u United Medija kao dijelu United Grupe koji upravlja s različitim tvrtkama u Hrvatskoj kao što su N1 televizija, Nova TV, Doma TV, Telemach Hrvatska.

Podsjetimo, sve je krenulo nakon propalih pregovora i odluke A1 Hrvatska da više na svojim IPTV platformama emitira N1 TV, ali i Sport Klub.

Tada su iz United Media tvrdili kako navodi operatera A1 da je United Media postavila neprihvatljive uvjete za nastavak suradnje s njima su apsolutno netočni i ne odgovaraju istini. Ovom operateru je ponuđena distribucija naših kanala pod istim uvjetima i po istoj cijeni koja je vrijedila i do sada, tvrdili su i tada dodali da su spremni i javno objaviti ponudu dostavljenu A1 kako bi se svi uvjerili da nije istinita ni tvrdnja da bi morali poskupjeti svoje usluge ako bi nastavili distribuciju SK i N1 kanala.

„Sportskim fanovima, koje je A1 priopćenjem informirao da su im kroz ponudu Arene osigurali najtraženiji sportski sadržaj, moramo reći da Sport Klub i dalje ima prava prijenosa Premier Lige, FA Cupa, Bundeslige i Bundeslige 2, da će ekskluzivno prenositi utrke Formule 1 i MOTO GP-a kao i da je ova televizija vlasnik licenci za najprestižnije košarkaške turnire Euroligu i Eurokup.  Samo na Sport Klubu gledatelji će moći pratiti europsko i svjetsko prvenstvo u košarci i za žene i za muškarce, kao i kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju. Tu su i ATP turniri, Wimbledon, hokejaška i NFL natjecanja kao i talijanska Pallacanestro liga. I da ne zaboravimo UFC natjecanja koja se prenose na Fight kanalu“, tvrde u United Media.

Ništa od tih prestižnih natjecanja sada neće moći gledati, jer ih televizija srpskog državnog Telekoma, Arena Sport nema u svojoj ponudi te iako raspolažu nelimitiranim budžetom i novcem svih građana Srbije, taj kanal se ipak ne može pohvaliti najatraktivnijim sportskim sadržajem, tvrde u United Media.

„Odlukom A1 da ne nastavi distribuciju United Media kanala gledatelji nisu izgubili samo mogućnost praćenja prijenosa mečeva i utakmica, izgubili su i mogućnost informiranja na televiziji N1, koja je jedna nepristrana, objektivna medijska kuća i jedna od najcitiranijih u Hrvatskoj. Na ponudu za samostalnu distribuciju N1 kanala nisu odgovorili ništa, nego su se zahvalili i zaključili da ne žele nastaviti suradnju. Vjerujemo da će gledatelji najbolje pokazati što misle o odluci A1 da iz svoje ponude isključi najbolji sportski i najgledaniji news kanal u Hrvatskoj“, zaključili su iz United Media.