MWC 2104: „Moj anđeo“ za pomoć u vožnji i kod nesreća

MWC 2104: „Moj anđeo“ za pomoć u vožnji i kod nesreća

Foto: Vedran Škrnjug, programer; Robert Rebernak, dizajner, Nenad Kljaić i Vlatko Fras

Na skorašnji Mobile World Congress 2014. u Barceloni u organizaciji Hrvatske gospodarske komore kao jedna od nagrađenih ide i ekipa okupljena oko aplikacije DriveAngel iza koje stoji ekipa tvrtke MojAnđel iz Zagreba, a kako ističe Vlatko Fras aplikacije je samo jedna karika u sistemskom lancu koji smo zamislili kako bi se povećala sigurnost u prometu. Važno je naglasiti da za razliku od ostala tri startup projekta DriveAngel odlazi u Barcelonu zahvaljujući publici, a uz podršku HGK.

Dobili ste nagradu publike i idete u Barcelonu sa svojim DriveAngel, aplikacijom za mobilne telefone koja pouzdano prepoznaje sudar i o nesreći obavještava pozivni centar ili osobu po izboru korisnika te dojavljuje poziciju vozila i težinu sudara. Koliko je trajao razvoja i kako ste došli na ideju za ovakvu aplikaciju?

Kao prvo, aplikacija je samo jedna karika u sistemskom lancu. Kao standalone aplikacija je tek djelomično korisna – može upozoravati vozača na umor, buku itd. ali u slučaju nesreće NE može pomoći. Uskoro će biti 5 godina otkada smo počeli raditi na projektu. Sama ideja je došla nekako spontano jer je u nekim drugim projektima trebalo rješavati neke izdaleka slične probleme. U to vrijeme projekt eCall EU komisije je već postavio regulatorni okvir i minimalne tehničke zahtjeve za paneuropski sustav automatskog dojavljivanja prometnih nesreća. Naš prvi korak u provjeri ideje je bila temeljita analiza hardverskih komponenti u drugoj generaciji iPhona. Tu smo naišli na šokantna iznenađenja, odnosno skrivene mogućnosti. Neke od tih "skrivenih" potencijala je i sam Apple počeo koristiti u kasnijim generacijama.

Inače ja sam osobno kroz nekoliko godina morao raditi brutalne kilometraže između Velike Britanije i Hrvatske pa sam se nagledao nesreća po cijeloj Europi i to je vjerojatno ostalo kao neka podsvjesna opsesija od prije skoro 20 godina.

Na kojim je sve platformama razvijena, te sto očekujete od nastupa u Barceloni MWC 2014?

Zasada je potpuna funkcionalnost provjerena na iOS, odnosno stotinjak beta vozača je već prešlo oko pola milijuna kilometara. Android će biti spreman za testiranje za cca 14 dana. Windows verzija je planirana za svibanj ove godine.

Uz nastup u Barceloni nadamo se postići dva cilja - dati dodatni PR zamah prije lansiranja naše kampanje na Indiegogo platformi u SAD-u, te povećati vidljivost proizvoda na globalnoj korporativnoj razini i eventualno pokušati zainteresirati nekog strateškog partnera za izlaz na inozemna tržišta.

Imate li već sada uspjeha u prodaji aplikacije, te postoji li uopće konkurencija na svjetskom tržištu kada je riječ o ovakvim aplikacija,a te po čemu se razlikujete od dosad stvorenih?

Imamo ekskluzivni ugovor za isporuku čitavog sustava na bazi ključ-u-ruke s jednim korporativnim klijentom, ali moramo dobiti odobrenje od njih za otkrivanje detalja. Očekujemo da će to njihova uprava odobriti za dan, dva. Lansiranje i prateća reklamna kampanja se očekuje početkom ožujka.

Jedina djelomično usporediva konkurencija je ova kompanija - https://www.onstar.com/web/fmv/home?g=1 ali njihovo rješenje zahtijeva ugradnju uređaja (retrovizor) po cijeni od 200 dolara i godišnju pretplatu od 200 dolara. Njihovo rješenje nije dostupno za sve modele automobila te nema preventivnih značajki kao DriveAngel.

Prema našem skromnom mišljenju, DriveAngel je u nekoliko bitnih aspekata superioran Onstaru, odnosno trebao bi biti znatno otporniji na lažne alarme, koristi složenije metode detekcije sudara, pristupačniji je i fleksibilan za modifikacije prema povratnim informacijama korisnika.

Nekoliko probnih vozača iz SAD koji imaju ugrađen Onstar kažu da nakon nekoliko dana vožnje DriveAngel daje daleko bolji osjećaj sigurnosti i korisničko iskustvo od Onstara.

Nije nam poznato da postoji i jedno drugo rješenje koje ne zahtijeva nikakve dodatne uređaje u automobilu. Inače, Onstar kao jedini igrač na ovom novom tržištu je prošle godine uprihodio 1,5 milijardi dolara.

Još iz kategorije

Prilika da e-učenje brže postane stvarnost i svima se ponudi kvalitetno obrazovanje

Prilika da e-učenje brže postane stvarnost i svima se ponudi kvalitetno obrazovanje

07.07.2020. komentiraj

Huawei je odlučio dodatno pojačati vlastitu globalnu inicijativu TECH4ALL čiji je plan koristeći sve prednosti e-učenja podići kvalitetu obrazovanja diljem svijeta kao i učiniti kvalitetno obrazovanje dostupno svima. O velikom potencijalu e-učenja na povećanje razine obrazovanja diljem svijeta, kao i potencijalu koje to otvara, razgovarali su na webinaru zamjenik predsjednika Huaweija, Ken Hu, čelnici i stručnjaci iz UNESCO-a, globalne udruge telekom operatera - GSMA, sveučilišta i obrazovnih institucija diljem svijeta, Ministarstva obrazovanja Senegala, kao i predstavnici privatnog sektora.

Bespovratna sredstva iz područja Inovacija zelene industrije i Plavog rasta

Bespovratna sredstva iz područja Inovacija zelene industrije i Plavog rasta

07.07.2020. komentiraj

Innovation Norway je u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom održao online predstavljanje Programa “Business Development and Innovation Croatia” koji nudi bespovratna sredstva hrvatskom privatnom sektoru. Na konferenciju se prijavilo preko 300 poduzetnika zainteresiranih za program koji se financira iz norveške darovnice i dio je EGP financijskog mehanizma i Norveškog financijskog mehanizma (EEA and Norway Grants) za razdoblje 2014-2021. Prijave su otvorene do 15. studenoga 2020., a potpisi prvih ugovora se očekuju u drugom kvartalu 2021.

Pripreme za WinDayse

Pripreme za WinDayse

07.07.2020. komentiraj

Prvi Road to WinDays online program uživo je pratilo 1.152 sudionika, a donio je tri predavanja i okrugli stol na temu event industrije. Program se emitirao iz WinDays studija u zagrebačkom Mozaik Event Centru. Sudionici su ga mogli pratiti putem live streama na Facebooku i YouTubeu te postavljati pitanja predavačima i panelistima, a snimku je moguće pogledati i naknadno. Drugi Road to WinDays održat će se početkom rujna i sudionike uvesti u teme konferencije uživo.