MWC 2104: „Moj anđeo“ za pomoć u vožnji i kod nesreća

MWC 2104: „Moj anđeo“ za pomoć u vožnji i kod nesreća

Foto: Vedran Škrnjug, programer; Robert Rebernak, dizajner, Nenad Kljaić i Vlatko Fras

Na skorašnji Mobile World Congress 2014. u Barceloni u organizaciji Hrvatske gospodarske komore kao jedna od nagrađenih ide i ekipa okupljena oko aplikacije DriveAngel iza koje stoji ekipa tvrtke MojAnđel iz Zagreba, a kako ističe Vlatko Fras aplikacije je samo jedna karika u sistemskom lancu koji smo zamislili kako bi se povećala sigurnost u prometu. Važno je naglasiti da za razliku od ostala tri startup projekta DriveAngel odlazi u Barcelonu zahvaljujući publici, a uz podršku HGK.

Dobili ste nagradu publike i idete u Barcelonu sa svojim DriveAngel, aplikacijom za mobilne telefone koja pouzdano prepoznaje sudar i o nesreći obavještava pozivni centar ili osobu po izboru korisnika te dojavljuje poziciju vozila i težinu sudara. Koliko je trajao razvoja i kako ste došli na ideju za ovakvu aplikaciju?

Kao prvo, aplikacija je samo jedna karika u sistemskom lancu. Kao standalone aplikacija je tek djelomično korisna – može upozoravati vozača na umor, buku itd. ali u slučaju nesreće NE može pomoći. Uskoro će biti 5 godina otkada smo počeli raditi na projektu. Sama ideja je došla nekako spontano jer je u nekim drugim projektima trebalo rješavati neke izdaleka slične probleme. U to vrijeme projekt eCall EU komisije je već postavio regulatorni okvir i minimalne tehničke zahtjeve za paneuropski sustav automatskog dojavljivanja prometnih nesreća. Naš prvi korak u provjeri ideje je bila temeljita analiza hardverskih komponenti u drugoj generaciji iPhona. Tu smo naišli na šokantna iznenađenja, odnosno skrivene mogućnosti. Neke od tih "skrivenih" potencijala je i sam Apple počeo koristiti u kasnijim generacijama.

Inače ja sam osobno kroz nekoliko godina morao raditi brutalne kilometraže između Velike Britanije i Hrvatske pa sam se nagledao nesreća po cijeloj Europi i to je vjerojatno ostalo kao neka podsvjesna opsesija od prije skoro 20 godina.

Na kojim je sve platformama razvijena, te sto očekujete od nastupa u Barceloni MWC 2014?

Zasada je potpuna funkcionalnost provjerena na iOS, odnosno stotinjak beta vozača je već prešlo oko pola milijuna kilometara. Android će biti spreman za testiranje za cca 14 dana. Windows verzija je planirana za svibanj ove godine.

Uz nastup u Barceloni nadamo se postići dva cilja - dati dodatni PR zamah prije lansiranja naše kampanje na Indiegogo platformi u SAD-u, te povećati vidljivost proizvoda na globalnoj korporativnoj razini i eventualno pokušati zainteresirati nekog strateškog partnera za izlaz na inozemna tržišta.

Imate li već sada uspjeha u prodaji aplikacije, te postoji li uopće konkurencija na svjetskom tržištu kada je riječ o ovakvim aplikacija,a te po čemu se razlikujete od dosad stvorenih?

Imamo ekskluzivni ugovor za isporuku čitavog sustava na bazi ključ-u-ruke s jednim korporativnim klijentom, ali moramo dobiti odobrenje od njih za otkrivanje detalja. Očekujemo da će to njihova uprava odobriti za dan, dva. Lansiranje i prateća reklamna kampanja se očekuje početkom ožujka.

Jedina djelomično usporediva konkurencija je ova kompanija - https://www.onstar.com/web/fmv/home?g=1 ali njihovo rješenje zahtijeva ugradnju uređaja (retrovizor) po cijeni od 200 dolara i godišnju pretplatu od 200 dolara. Njihovo rješenje nije dostupno za sve modele automobila te nema preventivnih značajki kao DriveAngel.

Prema našem skromnom mišljenju, DriveAngel je u nekoliko bitnih aspekata superioran Onstaru, odnosno trebao bi biti znatno otporniji na lažne alarme, koristi složenije metode detekcije sudara, pristupačniji je i fleksibilan za modifikacije prema povratnim informacijama korisnika.

Nekoliko probnih vozača iz SAD koji imaju ugrađen Onstar kažu da nakon nekoliko dana vožnje DriveAngel daje daleko bolji osjećaj sigurnosti i korisničko iskustvo od Onstara.

Nije nam poznato da postoji i jedno drugo rješenje koje ne zahtijeva nikakve dodatne uređaje u automobilu. Inače, Onstar kao jedini igrač na ovom novom tržištu je prošle godine uprihodio 1,5 milijardi dolara.

Još iz kategorije

Hrvatska visokom 8 mjestu na PISA testu

Hrvatska visokom 8 mjestu na PISA testu

22.10.2020. komentiraj

Današnjom objavom rezultata globalnih kompetencija učenika zaokružen je sedmi ciklus OECD-ova istraživanja PISA 2018, u kojem je u proljeće 2018. sudjelovalo 6.609 hrvatskih petnaestogodišnjaka iz 179 srednjih i 4 osnovne škole. Uz čitalačku, matematičku i prirodoslovnu pismenost, čiji su rezultati objavljeni u prosincu 2019., kao dodatna inovativna domena, u koju su se zemlje mogle proizvoljno uključiti, ispitivale su se globalne kompetencije. Hrvatska se u odnosu na ostalih 27 zemalja sudionica smjestila na visoko osmo mjesto u ukupnom poretku, pri čemu su hrvatski učenici ostvarili 506 bodova što je značajno bolji rezultat od prosjeka koji iznosi 474 boda.

Potrošači su i dalje zabrinuti zbog COVID-19, potrošnja nastavlja padati

Potrošači su i dalje zabrinuti zbog COVID-19, potrošnja nastavlja padati

22.10.2020. komentiraj

Saznanja IBM-ova Instituta za poslovnu vrijednost (IBV) iz kolovoza potvrđuju da su potrošači i dalje zabrinuti zbog pandemije koronavirusa pa ne žele kupovati ono što im nije prijeko potrebno.

Europski parlament od Europske komisije traži obranu prava svih građana EU

Europski parlament od Europske komisije traži obranu prava svih građana EU

22.10.2020. komentiraj

Zastupnici pozivaju Europsku komisiju da poduzme mjere predviđene zakonodavstvom EU-a kako bi se zajamčio potpuni vizni reciprocitet između EU-a i SAD-a. Sa 376 glasova za, 269 protiv i 43 suzdržana, Parlament je u danas  usvojio rezoluciju kojom poziva Komisiju da predstavi pravni akt o suspenziji izuzeća od obveze posjedovanja vize za državljane SAD-a, na dvanaest mjeseci, kako je utvrđeno u takozvanom mehanizmu reciprociteta.