MWC 2016: Zuckerberg istaknuo ovu godinu kao prekretnicu VR tehnologije

MWC 2016: Zuckerberg istaknuo ovu godinu kao prekretnicu VR tehnologije
Dražen Tomić, Damir Brkić

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg označio je ovu godinu kao prekretnicu za tehnologiju baziranu na virtualnoj (VR) i proširenoj (AR) stvarnosti. Zato se osobno pojavio na Mobile World Congress u Barceloni i oduševio sve prisutne. Naravno, još je jednom dao do znanja da ovaj tehnološki pokušaj neće biti debakl kao 3D.

„Radimo na virtualnoj stvarnosti jer smatramo da je to sljedeći veliki tehnološki korak, koji će bitno promijeniti način na koji komuniciramo. Vjerujem da će uskoro virtualna stvarnost poslužiti kao nova platforma, nasljednik pametnih telefona. Naravno, ne mislim da ćemo zbog toga odbaciti pametne telefone, ali sam siguran da ćemo imati i pametne naočale kroz koje ćemo na bolji način voljenim i bliskim osobama prikazati kako se osjećamo i što osjećamo“, rekao je Zuckerberg.

Sad treba vidjeti koliko će Facebookov Oculus Rift dobro ili loše proći na tržištu. Košta 599 američkih dolara, ali uz njega treba imati moćno računalo ili pametni telefon kao Samsung Galaxy S7 ili bilo koji drugi u bližoj budućnosti s dualnim lećama na kamerama. A čak i uz to, iskustvo još nije potpuno jer se developeri ne usuđuju previše ulaziti u ovaj prostor, poprilično skup i kompliciran, a još uvijek toliko nejasan kad su želje korisnika u pitanju.

No kad se u cijelu priču zajedničkim snagama udruže Facebook, Oculus i Samsung, optimizam svakako postoji. Također, u "igri" su još Microsoft i HTC, ali i Valve, koji je najveća konkurencija svima u zabavnoj industriji, a surađuje na 799 dolara vrijednom HTC-ovom Viveu, predstavljanom upravo u Barceloni. No ne treba smetnuti ni Sony i Nintendo, koji će itekako profitirati s obzirom na svoje megapopularne konzole. Neće dozvoliti "trećoj strani" da im se "ubaci" bez ikakvih problema u njihovo područje.

Jasno je da se granice ruše i kad osobno dolazi to učiniti Mark Zuckerberg tad je jasno o koliko se ozbiljnim projektima radi.