MWC 2016: Zuckerberg istaknuo ovu godinu kao prekretnicu VR tehnologije

MWC 2016: Zuckerberg istaknuo ovu godinu kao prekretnicu VR tehnologije

Foto: Dražen Tomić, Damir Brkić

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg označio je ovu godinu kao prekretnicu za tehnologiju baziranu na virtualnoj (VR) i proširenoj (AR) stvarnosti. Zato se osobno pojavio na Mobile World Congress u Barceloni i oduševio sve prisutne. Naravno, još je jednom dao do znanja da ovaj tehnološki pokušaj neće biti debakl kao 3D.

„Radimo na virtualnoj stvarnosti jer smatramo da je to sljedeći veliki tehnološki korak, koji će bitno promijeniti način na koji komuniciramo. Vjerujem da će uskoro virtualna stvarnost poslužiti kao nova platforma, nasljednik pametnih telefona. Naravno, ne mislim da ćemo zbog toga odbaciti pametne telefone, ali sam siguran da ćemo imati i pametne naočale kroz koje ćemo na bolji način voljenim i bliskim osobama prikazati kako se osjećamo i što osjećamo“, rekao je Zuckerberg.

Sad treba vidjeti koliko će Facebookov Oculus Rift dobro ili loše proći na tržištu. Košta 599 američkih dolara, ali uz njega treba imati moćno računalo ili pametni telefon kao Samsung Galaxy S7 ili bilo koji drugi u bližoj budućnosti s dualnim lećama na kamerama. A čak i uz to, iskustvo još nije potpuno jer se developeri ne usuđuju previše ulaziti u ovaj prostor, poprilično skup i kompliciran, a još uvijek toliko nejasan kad su želje korisnika u pitanju.

No kad se u cijelu priču zajedničkim snagama udruže Facebook, Oculus i Samsung, optimizam svakako postoji. Također, u "igri" su još Microsoft i HTC, ali i Valve, koji je najveća konkurencija svima u zabavnoj industriji, a surađuje na 799 dolara vrijednom HTC-ovom Viveu, predstavljanom upravo u Barceloni. No ne treba smetnuti ni Sony i Nintendo, koji će itekako profitirati s obzirom na svoje megapopularne konzole. Neće dozvoliti "trećoj strani" da im se "ubaci" bez ikakvih problema u njihovo područje.

Jasno je da se granice ruše i kad osobno dolazi to učiniti Mark Zuckerberg tad je jasno o koliko se ozbiljnim projektima radi.

Još iz kategorije

Tko će biti pobjednik ove godine

Tko će biti pobjednik ove godine

22.11.2019. komentiraj

Prvi Digital Shaper bio je Infobip - softverski div iz Vodnjana, drugim  Digital Shaperom, godinu kasnije, proglašen je Damir Sabol, osnivač i izvršni direktor tvrtke Photomath i tvorac istoimene najpopularnije svjetske aplikacije za izračun matematičkih zadataka, a sljedeći tjedan saznat ćemo i tko je treći Digital Shaper - osoba ili kompanija koja je svojim radom dala značajniji doprinos digitalizaciji i digitalnoj transformaciji Hrvatske i hrvatskog gospodarstva.

FBI opet prepoznao kvalitetu hrvatske obrambene industrije

FBI opet prepoznao kvalitetu hrvatske obrambene industrije

22.11.2019. komentiraj

Tvrtke hrvatske obrambene industrije poznate su kao provjereni i pouzdani partneri s kvalitetnim proizvodima. Redovito su dobavljači naoružanja i vojne opreme i za potrebe Hrvatske vojske, pri čemu je posljednji sklopljeni ugovor za ovu godinu bio s 34 domaća proizvođača u vrijednosti od 314 milijuna kuna. Ministarstvo unutarnjih poslova u siječnju je ove godine s hrvatskim gospodarstvenicima potpisalo 22 ugovora za opremanje policije, nadzor brzine i razminiranje u ukupnoj vrijednosti višoj od 135 milijuna kuna.

Poslodavci od informatičara više ne očekuju samo tehničke vještine

Poslodavci od informatičara više ne očekuju samo tehničke vještine

22.11.2019. komentiraj

U prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca danas je održano predstavljanje rezultata istraživanja o generičkim kompetencijama mladih informatičara „Važnosti generičkih kompetencija mladih informatičara - Što misle poslodavci?“. Rezultate istraživanja predstavili su dr.sc. Katarina Pažur Aničić, docentica na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) i voditeljica Centra za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK) FOI-ja te dr.sc. Vjeran Bušelić - viši predavač na Tehničkom Veleučilištu Zagreb (TVZ) i voditelj karijernog savjetovanja s dugogodišnjim iskustvom u IT sektoru. Istraživanje je provedeno od 10. do 31. listopada 2019. uz potporu Hrvatske udruge poslodavaca – HUP, Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti i HUP HR Kluba te Udruženja za informacijske tehnologije Hrvatske gospodarske komore i CISEx-a - Udruge hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera.