MWC 2016: Samsung predstavio Galaxy S7 i Gear 360 kameru

MWC 2016: Samsung predstavio Galaxy S7 i Gear 360 kameru
Dražen Tomić, Damir Brkić

Samsung je spektakularnim događanjem otvorio svoje predstavljanje na Mobile World Congressu u Barceloni koji se od sutra 22. veljače pa sve do 25. veljače održava u glavnim gradu Katalonije, a na njemu je bio i prvi čovjek Facebooka Marck Zuckerberg. Ovaj korejski proizvođač prikazao je nove proizvode, no prije svega novi Galaxy S7, suradnju s Facebookom, 360 kameru, novu viziju virtualne stvarnosti.

Opet su se pohvalili svojim dostignućima u segmentu inovacije, dizajna, sve je smanjeno i prilagođeno korištenju tako da S7 ima tanju kameru, čvršće kućište, otporan je na vodu i to 30 minuta i 1.5 metara vode. Samsung je vratio MicroSD slot kojeg nije bilo na S6 modelima.

Samsung S7 model opet dolazi u dvije inačice i to onoj već klasičnoj sa 5.1 inčnim zaslonom, ali i Edge model koji ima 5.5 inčnu dijagonalu zaslona i poboljšani edge panel. U obje inačice radi se o Super AMOLED QHD zaslonu .

Oba modela dolaze i s opcijom „always on display“ koja omogućuje da na zaslonu imamo sat, kalendar. Sve to dolazi na zahtjev korisnika, tvrde u Samsungu. Što se tiče kamere kažu da koriste DX tehnologiju, da ima f 1,7 za snimanje u uvjetima slabe vidljivosti, te da je puno bolji od iPhone 6S.

Uređaje pogoni 2,3 GHZ x 4 + 1,6 Ghz x4 octa-core procesor u kombinaciji s 4GB LPDDR4 RAM. Uz to ugrađeno je posebno hlađenje koje radi na principu klima uređaja uz kondenzaciju odnosno isparavanje sustava za hlađenje. Nove su i baterije i to 3000 mAh za model s manjim zaslonom, odnosno 3600 mAh za model s većim zaslonom. Za sve one koji se žele igrati na pametnom telefonu tu je u Vulkan GPU.

Galaxy S7 i Galaxy S7 edge nude i mogućnost brzog žičnog ili bežičnog punjenja baterije. Opremljeni su i tzv. hibridnom „ladicom“ za SIM karticu, koja omogućava umetanje microSD memorijske kartice kapaciteta do 200 gigabajta, za dodatnu pohranu podataka. Na nekim će tržištima ova ladica omogućiti umetanje druge SIM kartice u uređaj.

Novi flagship uređaji korisnicima omogućavaju i jednostavno mobilno plaćanje uz Samsung Pay. Ovo sigurno i jednostavno rješenje štiti sustav Samsung KNOX i čitač otiska prsta, a sustav podržava tehnologije NFC, MST i barkoda, što omogućava još jednostavniju primjenu u trgovinama diljem svijeta.

Novi Samsung Galaxy S7 i Galaxy S7 edge bit će dostupni u Hrvatskoj sredinom ožujka ove godine. Međutim, predbilježbe za novi Samsung Galaxy S7 i Galaxy S7 edge za korisnike u Europi počinju od danas, 21. veljače od 21:00 sat. Korisnici u Europi koji naruče uređaj prije 5. ožujka bit će također nagrađeni ranom isporukom 8. ožujka, tako da će moću uživati u novom uređaju S7 prije drugih korisnika. Nadalje, korisnici u Europi koji naruče uređaj prije 5. ožujka dobiti će novi uređaj Samsung Gear VR, koji donosi potpuno novu dimenziju korisničkog iskustva uređaja Galaxy S7.

Osim toga Samsung je prikazao 360 kameru koju je pohvalio i Mark Zuckerberg jer će u suradnji s Facebookom i VR sustavima kako Samsunga tako i Oculusa omogućiti novi doživljaj stvarnosti.

Samsung Gear 360 opremljen je dvostrukim „riblje oko“ lećama, od kojih je svaka uparena 15-megapikselnim fotografskim senzorom, što omogućava snimanje 360-stupanjskih video-zapisa razlučivosti 3840 s 1920 točaka, ili fotografija razlučivosti 30-megapiksela. Korisnici će moći snimiti i širokokutni video ili fotografiju kuta gledanja 180 stupnjeva, korištenjem jedne od kamera. Tijekom izrade vodilo se računa i o mogućnostima snimanja u uvjetima slabijeg osvjetljenja, pa Gear 360 nudi Bright Lens tehnologiju s otvorom blende F2.0.

Kada Gear 360 povežu sa Samsung pametnim telefonom, korisnici će trenutno moći gledati sadržaj koji snimaju. Po završetku snimanja, uređaj će automatski ponuditi pohranu na pametnom telefonu ili dijeljenje sadržaja na društvenim mrežama, uključujući Facebook, YouTube i Google Street View. Dijeljenjem sadržaja na pametni telefon povezan s uređajem Gear VR, korisnici će moći uživati u virtualnoj stvarnosti snimaka, a uskoro će biti dostupan i niz kompatibilnih aplikacija, dostupnih za preuzimanje u trgovinama Galaxy Apps, Google Play te za osobna računala.

Gear 360 kompatibilan je s određenim serijama Samsung pametnih telefona, među kojima novopredstavljeni Galaxy S7 i Galaxy S7 edge, Galaxy S6 obitelj i Galaxy Note 5. Uređaj će biti dostupan na proljeće ove godine, na određenim tržištima.