REALNA OPASNOST

Musk: Zbog umjetne inteligencije već iduće godine nećemo imati dovoljno električne energije

Musk: Zbog umjetne inteligencije već iduće godine nećemo imati dovoljno električne energije
Depositphotos

Najbogatiji čovjek na svijetu Elon Musk na upravo završenoj konferenciji Bosch Connected World komentirao je trenutno stanje sa svime što se tiče generativne umjetne inteligencije, opće umjetne inteligencije (AGI), samovozećih automobila i robota.

Vlasnik platforme X, poznatije pod prethodnim imenom Twitter, ima rezerve prema umjetnoj inteligenciji i istaknuo je nekoliko potencijalnih posljedica koje ćemo pretrpjeti ako se ne uvedu propisi i regulacije koje bi spriječile da tehnologija izmakne kontroli.

Ukazao je na činjenicu da se rast generativne umjetne inteligencije u obliku chatbota ostvaruje iznimno brzo, omogućujući korisnicima generirati sadržaj svih vrsta u trenu. Dodao je i da se usvajanje i brzi rast tehnologije u računalstvu povećava množi s deset svakih šest mjeseci.

"Nikad nisam vidio da tehnologija napreduje ovako brzo. Očito da se to ne može nastaviti tako visokom stopom jer bi premašilo masu svemira, ali nikad nisam vidio išta slično. Ovo je veće od bilo koje zlatne groznice koja je ikada postojala", kazao je Musk.

Također se dotaknuo rasta robotike potaknute pojavom generativne umjetne inteligencije i njezinim napretkom. Za razliku od industrijskih robota, koji su programirani da eksplicitno funkcioniraju, sposobnosti humanoidnih robota su sofisticiranije.

"Mislim da smo stvarno na rubu vjerojatno najveće tehnološke revolucije koja je ikada postojala. Znate, navodno postoji kineska kletva "Živi u zanimljivim vremenima". Pa, živimo u najzanimljivijim vremenima. Neko vrijeme sam bio malo depresivan, iskreno. Pitao sam se hoće li sve preuzeti, hoćemo li postati nepotrebni", bio je iskren Musk.

Uistinu, sve čemu svjedočimo potiče pomisao da AI i humanoidni roboti potencijalno preuzimaju poziciju čovjeka i čine nas beskorisnima.

Ali, trenutno smo tu gdje jesmo, zato treba slušati ljude kao Musk, posebno kad govore o tome da bi nastavak rasta mogao dovesti do nekih konkretnih problema. Kao nedostatak energije kojim bi se "hranilo" tehnološki napredak ove vrste. Naime, prošle je godine jedna studija otkrila da bi Microsoft Copilot i ChatGPT mogli do 2027. trošiti električne energije kao cijela Nizozemska. Musk pak smatra da bi već tijekom 2025. moglo doći do problema s energijom.

Uz to, troškovi chatbotova bi mogli u istom razdoblju dosegnuti 700.000 dolara dnevno, ne samo zbog električne energije nego i vode za hlađenje. Već sad se po jednom upitu nekom od AI chatbotova troši litra vode. Dakle, u tome bi mogla biti prilika povratka ljudi na radna mjesta jer iako na prvu djeluju kao trošak, dugoročno bi tehnologija mogla postati upravo to - trošak. Osim ako netko ne izvede nešto revolucionarno u smislu uštede i potrošnje energije.