Mobilno plaćanje u godinu dana poraslo za 481 milijarde dolara, broj korisnika oštro raste

Mobilno plaćanje u godinu dana poraslo za 481 milijarde dolara, broj korisnika oštro raste

Foto: DepositPhotos

Mobilni način plaćanja s pandemijom koronavirusa doživio je izniman porast na globalnoj razini i prema podacima kojima barata Block Arabia, vrijednost transakcija dosegnut će do kraja ove godine 2,48 bilijuna američkih dolara ili godišnji rast od 481 milijarde dolara.

Iako je tih dvadesetak posto u samo 12 mjeseci mnogo, poseban rast zabilježit će europsko tržište, na kojem se očekuje 67 posto bolji rezultat u 2023. no trenutno. Ujedno, na globalnoj razini bi u 2023. vrijednost transakcija trebala dosegnuti 3,51 bilijun dolara, 520 milijardi više no prognoziranih 2,99 bilijuna iz 2022.

Iako je pandemija dovela do tolikih brojki, one bi se svejedno zbile, samo nešto kasnije. Primjerice, još 2017. vrijednost transakcija je bila na 330 milijardi dolara, zatim godinu kasnije na 760 milijardi i onda je u 2019. probijena čarobna granica pa se baratalo s 1,2 bilijuna dolara.

Ujedno, mobilni novčanici iz godine u godinu sve su sigurniji, uživaju samim time više povjerenja korisnika, upravo zato su i sve popularniji te u konačnici postaju iznimno vrijedna industrija.

Moglo se naslutiti da će biti ovako kad u srpnju ove godine pokazalo da ustavi mobilnih mjesta prodaje (POS - Point of Sale) uživaju sve veću popularnost kod manjih i srednjih maloprodajnika zahvaljujući benefitima koje donose "na stol".

Pa je tako Buy Shares predvidio da će do 2024. oko 1,8 milijardi mobilnih korisnika biti dio mobilne POS priče. Što je bitno jer uz POS raste i broj mobilnih transakcija.

Bez premca, Kina je svjetski prvak po tom pitanju jer više od milijardu ljudi u toj zemlji koristi se nekom vrstom mobilnog plaćanja. Ukupno, 32,7 posto svih transakcija obavi se tim putem, a po osobi je godišnja vrijednost mobilnih transakcija u Kini na 1596 američkih dolara. No s godinama će i drugi dijelovi svijeta bilježiti slične rezultate.

Još iz kategorije

Povećana potrošnja država na IT rješenja

Povećana potrošnja država na IT rješenja

28.01.2023.

Predviđa se da će svjetska državna IT potrošnja iznositi ukupno 588,9 milijardi dolara u 2023., što je povećanje od 6,8 posto u odnosu na 2022., prema Gartneru. “Vladine organizacije nastavljaju modernizirati naslijeđeni IT i ulagati u inicijative koje poboljšavaju pristup digitalnim uslugama budući da konstituenti sve više zahtijevaju iskustva koja su ekvivalentna online interakcijama s korisnicima u privatnom sektoru,” rekao je Daniel Snyder, direktor analitičara u Gartneru.

Infobip širi svoju konferenciju Infobip Shift i na SAD

Infobip širi svoju konferenciju Infobip Shift i na SAD

28.01.2023.

Infobip Shift, jedan od najvećih i najpopularnijih europskih događaja za razvojne programere, imat će svoje prvo izdanje u SAD-u u Miamiju, Florida, 23. svibnja 2023. Ovim će preseljenjem konferencija, isprva smještena u Hrvatskoj, napraviti sljedeći korak u svojim nastojanjima doprijeti i osnažiti globalnu zajednicu programera.

GSMA očekuje rast posjetitelja na MWC 2023 u Barceloni krajem veljače

GSMA očekuje rast posjetitelja na MWC 2023 u Barceloni krajem veljače

28.01.2023.

Čelnici GSMA predstavili su ključne teme za nadolazeći MWC23 u Barceloni. Novo izdanje najvećeg svjetskog sajma mobilnih tehnologija uključivat će obilje sadržaja o održivosti i prvi imerzivni prostor za pripovijedanje. MWC23 Barcelona traje od 27. veljače do 2. ožujka.