Mobilno plaćanje u godinu dana poraslo za 481 milijarde dolara, broj korisnika oštro raste

Mobilno plaćanje u godinu dana poraslo za 481 milijarde dolara, broj korisnika oštro raste
DepositPhotos

Mobilni način plaćanja s pandemijom koronavirusa doživio je izniman porast na globalnoj razini i prema podacima kojima barata Block Arabia, vrijednost transakcija dosegnut će do kraja ove godine 2,48 bilijuna američkih dolara ili godišnji rast od 481 milijarde dolara.

Iako je tih dvadesetak posto u samo 12 mjeseci mnogo, poseban rast zabilježit će europsko tržište, na kojem se očekuje 67 posto bolji rezultat u 2023. no trenutno. Ujedno, na globalnoj razini bi u 2023. vrijednost transakcija trebala dosegnuti 3,51 bilijun dolara, 520 milijardi više no prognoziranih 2,99 bilijuna iz 2022.

Iako je pandemija dovela do tolikih brojki, one bi se svejedno zbile, samo nešto kasnije. Primjerice, još 2017. vrijednost transakcija je bila na 330 milijardi dolara, zatim godinu kasnije na 760 milijardi i onda je u 2019. probijena čarobna granica pa se baratalo s 1,2 bilijuna dolara.

Ujedno, mobilni novčanici iz godine u godinu sve su sigurniji, uživaju samim time više povjerenja korisnika, upravo zato su i sve popularniji te u konačnici postaju iznimno vrijedna industrija.

Moglo se naslutiti da će biti ovako kad u srpnju ove godine pokazalo da ustavi mobilnih mjesta prodaje (POS - Point of Sale) uživaju sve veću popularnost kod manjih i srednjih maloprodajnika zahvaljujući benefitima koje donose "na stol".

Pa je tako Buy Shares predvidio da će do 2024. oko 1,8 milijardi mobilnih korisnika biti dio mobilne POS priče. Što je bitno jer uz POS raste i broj mobilnih transakcija.

Bez premca, Kina je svjetski prvak po tom pitanju jer više od milijardu ljudi u toj zemlji koristi se nekom vrstom mobilnog plaćanja. Ukupno, 32,7 posto svih transakcija obavi se tim putem, a po osobi je godišnja vrijednost mobilnih transakcija u Kini na 1596 američkih dolara. No s godinama će i drugi dijelovi svijeta bilježiti slične rezultate.