Sigurnost na prvom mjestu

Microsoft smatra kako je potrebno upravljati tehnologijama umjetne inteligencija

Microsoft smatra kako je potrebno upravljati tehnologijama umjetne inteligencija
Depositphotos / Ilustracija

Predsjednik Microsofta Brad Smith uključio se u raspravu o etičkoj umjetnoj inteligenciji. Predstavio je nacrt za upravljanje tehnologijom koji tvrdi da bi ljudi trebali zadržati kontrolu nad sustavima i uvođenjem zaštitnih mjera u slučajevima kada se koristi za kritičnu infrastrukturu.

Smith je napisao da umjetna inteligencija, na mnogo načina, nudi više potencijala za dobrobit čovječanstva od bilo kojeg izuma koji mu je prethodio. Također je dodao kako je potrebno rano i jasno razmišljati o problemima koji bi mogli biti pred nama, ukazujući na to kako su društveni mediji postali i oružje i alat. "Kako tehnologija napreduje, jednako je važno osigurati odgovarajuću kontrolu nad umjetnom inteligencijom kao i slijediti njezine prednosti."

Microsoft se etablira kao jedan od pokretača generativne AI utrke u naoružanju nakon što je uložio veliku svotu u programera OpenAI za integraciju ChatGPT platforme u niz svojih proizvoda. Smith je rekao da je tvrtka predana i odlučna sigurno i odgovorno razviti i implementirati AI, ali je dodao da potrebne zaštitne ograde zahtijevaju široki zajednički osjećaj odgovornosti i ne bi trebale biti prepuštene samo tehnološkim tvrtkama.

Predsjednik Microsofta predstavio je plan u pet točaka koji se temelji na tome da tvrtke implementiraju i nadograđuju nove sigurnosne okvire za umjetnu inteligenciju pod vodstvom vlade, ukazujući na nedavni posao dovršen u SAD-u. Drugo, trebali bi postojati sigurnosni prekidi za AI sustave koji kontroliraju kritičnu infrastrukturu, posebno kada bi se tehnologija mogla koristiti za kontrolu područja uključujući električne mreže, vodovodne sustave i gradske prometne tokove, dopuštajući ljudsku intervenciju ako je potrebno.

Smith je također pozvao na razvoj šireg zakonskog i regulatornog okvira temeljenog na tehnološkoj arhitekturi za AI; promicanje transparentnosti kako bi se osigurao akademski i javni pristup umjetnoj inteligenciji; te traženje novih javno-privatnih partnerstava. “Uvijek moramo osigurati da umjetna inteligencija ostane pod ljudskom kontrolom. To mora biti prioritet prvog reda za tehnološke tvrtke i vlade,” dodao je.