POJAVILO SE IZVJEŠĆE

Microsoft predstavlja Windows 12 već u lipnju iduće godine?

Microsoft predstavlja Windows 12 već u lipnju iduće godine?
Depositphotos

Već se neko vrijeme spominje mogućnost dolaska Windows 12 operativnog sustava iduće godine, a prema posljednjim izvješćima, čini se da su glasine točne!

Taiwan's Commercial Times (CTEE) izvještava da će Microsoft predstaviti Windows (12) u lipnju 2024., zajedno s raznovrsnim rasponom računala temeljenih na umjetnoj inteligenciji. To, očito ne slučajno, jest vrlo blizu Computex 2024. događaja.

Iako nisu pružene službene informacije, izvješće navode pripisuje nedavnim izjavama predsjednika Quante Lin Bailija, i predsjednika i izvršnog direktora Acera Chena Junshenga, na nedavnom Tajvanskom sajmu medicinske tehnologije.

Iako je Acero planetarno popularan kao proizvođač računala, Quanta Computer nije toliko, ali uglavnom djeluje u Tajvanu i također proizvodi računala, poput prijenosnih, među ostalim elektroničkim uređajima.

Također ima smisla da ovo izvješće dolazi iz mjesta poput Tajvana, budući da je ova regija u jugoistočnoj Aziji prepuna takvih aktivnosti koje uključuju proizvodnju i sastavljanje dijelova računala i računalne opreme.

Osim Quante i Acera, ranije ove godine, visoki izvršni direktor Intela izjavio je da se "osvježenje sustava Windows" očekuje 2024. Iako nije eksplicitno naveo je li riječ o Windows 12 ili ažuriranju značajki za Windows 11.

Spominjanje računala temeljenih na umjetnoj inteligenciji uz Windows 12 također ima smisla, s obzirom na to da se Microsoft nedavno usredotočio na značajke umjetne inteligencije poput Copilota. Iako nije navedeno u izvješću, vjerojatno je da će se sustavi s posebnim hardverom za ubrzanje umjetne inteligencije preporučivati od strane tehnološkog diva, ali i od strane njegovih partnera za hardver poput AMD-a, Intela i Nvidije.

Također, Microsoft je bio prisutan na AMD-ovom događaju CES 2023 ranije ove godine, podržavajući i raspravljajući o prednostima takvog hardvera. Stoga, takva preporuka ne čini se previše nerealnom. Ipak, malo je vjerojatno da će takav hardver postati minimalni sustavski zahtjev za računala sljedeće generacije, budući da većina današnjih računala nema AMD-ovu Ryzen AI tehnologiju niti Intelov NPU (neuronsku procesnu jedinicu) ili VPU (vizualnu procesnu jedinicu).