STIGAO JE KRAJ

Microsoft objavio kada prekida podršku za Windows 10

Microsoft objavio kada prekida podršku za Windows 10
Depositphotos

Microsoft je objavio da 14. listopada 2025. slijedi prekid podrške za Windows 10 operativni sustav jer je "dosegnuo fazu kraja podrške (EOS)". To znači da više neće izdavati nadogradnje ili ispravke bugova.

Tek početkom prošlog mjeseca podaci iz StatCountera otkrili su da se korisnici Windowsa trenutačno migriraju s Windowsa 10 na Windows 11, pri čemu stariji operativni sustavi poput Windowsa 7 i Windowsa 8 zauzimaju malen udio ukupnog broja korisnika Windowsa.

Važno je napomenuti da Windows 10 i dalje ostaje dominantnim operativnim sustavom s ogromnih 71,64 posto udjela na tržištu. Još zanimljivije, udio Windowsa 10 na tržištu nije se promijenio tijekom protekle godine, budući da su brojke iz rujna 2023. identične brojkama iz rujna 2022.

Ali, objava kraja podrške očito je potez kojim se korisnike potiče da pređu sa starijih operativnih sustava na novije. I s ovim nedavnim objavama taj potez vjerojatno će uspjeti jer će korisnici htjeti koristiti najnovije sigurnosne nadogradnje. Trenutno, Windows 11 ima 23,61 posto udjela na Windows tržištu.

"Osigurajte da vaša organizacija ne koristi zastarjeli softver koji više ne prima sigurnosne nadogradnje. Organizacije koje koriste stari softver izložene su značajnom riziku sigurnosti i mogućim povredama usklađenosti", priopćio je Microsoft i dodao:

"Windows 11 je najsigurniji Windows do sada. Njegove obuhvatne mogućnosti, uključujući Copilot u sustavu Windows, osmišljene su kako bi pomogle očuvati zaštitu i produktivnost vaše organizacije. Te mjere uključuju ugrađenu naprednu enkripciju, zaštitu podataka, snažnu sigurnost sustava i mrežnu sigurnost te inteligentne mjere zaštite od rastućih prijetnji."

Iako podrška za Windows 10 ulazi u fazu kraja, još će gotovo dvije godine primati uobičajenu količinu nadogradnji pa za privatne korisnike nema nikakve žurbe. Kao ni za manje organizacije...

Ne treba zaboraviti ni da bi dogodine mogao stići najavljeni Windows 12, a to bi dodatno označilo zaokrete u smislu izbora operativnog sustava.