Microsoft nakon 33 godine popravio bug u Notepadu

Microsoft nakon 33 godine popravio bug u Notepadu

Microsoft se nakon 33 godine napokon odlučio ispraviti najveću grešku svog Notepada - onu da tekstove pisane na drugim operativnim sustavima pretvara u nepregledne brljotine. Korisnici više od tri desetljeća zazivaju čelne ljude ponajveće tehnološke kompanije, ali do već poodmaklog 21. stoljeća, reakcija nije bilo.

Notepad je jednostavan i lak alat za tekstualne dokumente, pisanje u njemu nema mnogo mogućnosti, ali idealan je kad treba "pročistiti" neke druge tekstove prepune URL linkova, boldanih ili italic segmenata. No, ako bi vam netko poslao Notepad dokument pisan na Unixu, Linuxu ili macOS, došlo bi do kolapsa. A sve zbog završetaka redova.

Konkretnije, Windows je podržavao tri formata dosad - End of Line (EOL) characters, Carriage Return (CR) i Line Feed (LF). Ukoliko je Notepad dokument u bilo kojem od tih formata, onda problema neće biti. No, drugi operativni sustavi imaju i drugačije formate, što stvara probleme. Pa tako Unix/Linux završava red uz svoj (LF), Macintosh uz svoj (CR). Odsad notepad podržava sve, neovisno otkud dolazi.

Ako iz nekog razloga korisniku nije poželjno imati podršku za sve formate, to se može lako onemogućiti. Dovoljno je otići u [HKEY_CURRENT_USER\\Software\\Microsoft\\Notepad] i namjestiti WindowsOnlyEOL na 1. Nakon toga će tekstualni dokumenti drugih operativnih sustava biti prikazani u zbrkanoj formi.

Sve u svemu, dobar potez Microsofta jer Notepad je prisutan na Windows operativnim sustavima otkako postoje. Dakle, još od verzije 1.0 iz 1985. godine. A 33 godine kasnije napokon je prilagodljiv i s konkurentskim operativnim sustavima, što će mnogima olakšati rad s obzirom da je Notepad nekako najuniverzalniji i primatelju ostavlja mogućnost uređivanja teksta na koji god način želi nakon što ga primi i postavi u neki drugi alat za uređivanje teksta.