Zaštita prava

Microsoft će platiti 20 milijuna dolara za povredu privatnosti djece

Microsoft će platiti 20 milijuna dolara za povredu privatnosti djece
Depositphotos / Ilustracija

Microsoft je pristao na nagodbu od 20 milijuna dolara sa Federalnom trgovinskom komisijom (FTC) zbog navodnog prikupljanja i zadržavanja osobnih podataka djece sa svoje usluge igranja Xbox bez pristanka roditelja. FTC je ustvrdio da se Microsoft nije u potpunosti pridržavao Zakona o zaštiti privatnosti djece na internetu (COPPA) prikupljanjem zdravstvenih i biometrijskih podataka, avatara i drugih osobnih podataka korisnika Xboxa, uključujući one mlađe od 13 godina.

FTC je proglasio Microsoft krivim za zadržavanje podataka od djece tijekom procesa stvaranja računa od 2015. do 2020., čak i kada roditelj nije uspio dovršiti proces. Uz nagodbu od 20 milijuna dolara, Microsoftu je naloženo da ubuduće pojača pravila o privatnosti za djecu koja koriste uslugu igranja. Odredba zahtijeva da Microsoft dobije pristanak roditelja za dječje račune stvorene prije 2021., obavijesti izdavače trećih strana kada otkrivaju djetetove osobne podatke, obavijesti roditelje o mjerama zaštite privatnosti povezanih s stvaranjem računa i uspostavi sustav za brisanje podataka djece prikupljenih bez pristanka roditelja.

"Naša predložena naredba roditeljima olakšava zaštitu privatnosti njihove djece na Xboxu i ograničava informacije koje Microsoft može prikupljati i čuvati o djeci", komentirao je Samuel Levine, direktor FTC-ovog Ureda za zaštitu potrošača. Posljednjih tjedana, FTC je izjavio da je također optužio Amazon i EdTech platformu Edmodo za slično pogrešno postupanje s podacima djece.