SAMO NA EEA PODRUČJU

Microsoft će omogućiti uklanjanje Binga, Cortane i Edgea unutar Windowsa

Microsoft će omogućiti uklanjanje Binga, Cortane i Edgea unutar Windowsa
Depositphotos

Microsoft će uskoro omogućiti korisnicima Windowsa 11 u Europskom ekonomskom prostoru (EEA) da onemoguće Bing pretraživanje, uklone Microsoft Edge pa čak i dodaju prilagođene pružatelje web pretraživanja - uključujući Google ako je voljan izraditi jedan - u sučelje Windows Search.

Sve ove promjene u Windowsu 11 dio su ključnih prilagodbi koje Microsoft mora napraviti na svojem operativnom sustavu kako bi se uskladio s Digitalnim aktom tržišta Europske komisije, koji stupa na snagu u ožujku iduće godine. Microsoft će biti obvezan poštivati niz pravila interoperabilnosti i konkurencije, uključujući dopuštanje korisnicima "lako deinstalirati unaprijed instalirane aplikacije ili promijeniti zadane postavke operativnih sustava, virtualnih asistenata ili web preglednika koji ih upućuju na proizvode i usluge čuvara vrata i pružaju izbore za ključne usluge".

Osim što jasno označava koje su aplikacije komponente sustava u Windowsu 11, Microsoft također odgovara dodavanjem mogućnosti deinstalacije sljedećih aplikacija - kamera, Cortana, Bing, Edge i fotografije.

"Windows koristi regiju koju je odabrao korisnik tijekom postavljanja uređaja kako bi utvrdio je li računalo u EEA-u. Jednom odabrana u postavljanju uređaja, regiju korištenu za usklađivanje s DMA-om može promijeniti samo resetiranjem računala", objašnjavaju u Microsoftu.

Na tržištima EEA-a - što uključuje zemlje EU-a, ali i Island, Lihtenštajn i Norvešku - korisnici Windowsa 11 dobit će pristup novim značajkama interoperabilnosti za feedove na ploči Windows Widgets i web pretraživanje u Windows Search. To će omogućiti pružateljima pretraživanja poput Googlea da prošire glavno sučelje Windows Search vlastitim prilagođenim web pretraživanjem.

"U EEA-u će Windows uvijek koristiti konfigurirane postavke zadanih aplikacija kupca za vrste veza i datoteka, uključujući vrste veza preglednika industrijskog standarda (http, https). Aplikacije biraju kako otvoriti sadržaj na Windowsu, a neke Microsoftove aplikacije odabrat će otvaranje web sadržaja u Microsoft Edgeu", tvrde u Microsoftu.

Također, Microsoft je već počeo testirati ove promjene unutar Windowsu 11, a uskoro će i u Windows 10. Oba operativna sustava biti ažurirana kako bi bila usklađena s Digitalnim aktom tržišta EU-a do 6. ožujka 2024.