Meta po prvi puta u povijesti zabilježila pad prihoda na godišnjoj razini

Meta po prvi puta u povijesti zabilježila pad prihoda na godišnjoj razini
DepositPhotos

Meta nije imala uspješan drugi kvartal u poslovnom smislu jer prvi put u povijesti zabilježen je pad prihoda na godišnjoj razini - s 29,08 milijardi američkih dolara na 28,82 milijardi. Što se profita tiče, već treći kvartal zaredom bilježi se pad i iznosio je 6,69 milijardi dolara.

Najgore od svega, iz Mete prognoziraju još gori treći kvartal s prihodima od 26 do 28,5 milijardi dolara. Analitičari su nešto optimističniji pa predviđaju 30,36 milijardi dolara. Facebookova matična kompanija u trećem je kvartalu prošle godine ostvarila prihode od 29,01 milijardi. Dionice su ovakvoj situaciji pale za četiri posto i zarada na njima s 3,61 dolara na 2,46 dolara.

"Čini se da smo ušli u situaciju koja će imati širi utjecaj na digitalno oglašavanje. I uvijek je teško predvidjeti koliko će ti ciklusi biti duboki ili koliko dugi. Ali rekao bih da se situacija čini gorom nego u prošlom kvartalu", podosta je negativan u ocjeni situacije bio izvršeni direktor (CEO) Mete Mark Zuckerberg.

Napomenuo je i da će se iduće godine usporiti zapošljavanje novih ljudi i da će se morati napraviti više s manje raspoloživih resursa. Kao razlozi pada u svakom smislu, iz Mete su naveli rusku invaziju na Ukrajinu, nestašicu komponenti, inflaciju, a povećanu konkurenciju u smislu TikToka, a ponajviše Apple i činjenica da je otežao praćenje korisnika.

Kako bi se situacija počela okretati u korist Mete, dugogodišnji direktor financija (CFO) David Wehner postaje strateški direktor (CSO) dok će dosadašnja potpredsjednica financija Sisan Li postati direktorica financija.

Kao dodatni udarac svem ovome ne treba zaboraviti da je isti dan kad su objavljeni ovi poslovni rezultati, objavljena i odluka Savezne komisije za trgovinu (FTC) da Meta ne može preuzeti Within Unlimited, kompaniju specijaliziranu za virtualnu stvarnost (VR).