UMJETNA INTELIGENCIJA

Meta nudi AI rješenje za kodiranje otvorenog koda

Meta nudi AI rješenje za kodiranje otvorenog koda
Depositphotos

Meta je napravila još jedan pomak u areni generativne umjetne inteligencije pokrenuvši alat za kodiranje otvorenog koda.

Krovna organizacija pod kojom se nalazi Facebook objavila je veliki jezični model nazvan Code Llama, koji može koristiti tekstualne upite za generiranje i raspravu o kodu, s potencijalom da tijek rada učini bržim i učinkovitijim za programere. Ponuda će također smanjiti prepreku ulasku za ljude koji uče kodiranje i ima potencijal da se koristi kao alat za produktivnost i obrazovanje, tvrdi Meta Platforms.

Code Llama će biti dostupan besplatno za istraživanje i komercijalnu upotrebu, u skladu sa svojim otvorenim pristupom razvoju umjetne inteligencije. Tvrtka gradi model na temelju Llame 2, jezičnog modela otvorenog koda koji je ukinula prošlog mjeseca, a koji potiče testiranje tehnologije od etabliranih tvrtki i start-upa.

Nudeći svoju tehnologiju besplatno, Meta Platforms bi mogla oduzeti posao konkurentima koji naplaćuju takav softver. Microsoftov GitHub Copilot, na primjer, pokreće OpenAI i također nudi tvrtkama alate za kodiranje AI-jem, ali po cijeni. Meta također planira izdati potrošački chatbot sličan OpenAI-jevom ChatGPT-u i Googleovom Bardu, u nadolazećim tjednima.