DRUGAČIJI PRISTUP

Meta, Microsoft, Amazon i TomTom prijete Googleu i Appleu

Meta, Microsoft, Amazon i TomTom prijete Googleu i Appleu
Depositphotos

Meta, Microsoft, Amazon i kartografska kompanija TomTom pokrenuli su inicijativu kojom žele "otkinuti" dio tržišnog udjela koji imaju Google Maps i Apple Maps.

Osnovali su Overture Maps Foundation još prošle godine, s ciljem stvaranja interoperabilnih kartografskih proizvoda, a sada su objavili i prvi skup kartografskih podataka. Koji je potpuno otvoren, odnosno, open source.

Pomoću ovih podataka developeri mogu kreirati vlastite proizvode za globalno mapiranje ili navigaciju, što im omogućuje izravnu borbu s Googleom i Appleom. Prema Overtureu, izdanje uključuje više od 59 milijuna zanimljivih mjesta, zajedno s podacima o zgradama, prometnim mrežama i administrativnim granicama.

U Overture kažu da su slojevi podataka formatirani tako da developeri mogu ubaciti i koristiti podatke na standardni, dokumentirani način i da će biti interoperabilni. Developeri zatim mogu upotrijebiti te podatke za izradu aplikacije za mapiranje ili bilo koje usluge koja se oslanja na navigaciju. Ujedno, skup podataka dostupan je na web stranici Overture.

"Konkretno, skup podataka Places predstavlja glavni, prethodno nedostupni skup otvorenih podataka, s potencijalom mapiranja svega, od velikih i malih novih poduzeća do skočnih uličnih tržišta smještenih bilo gdje u svijetu. Overture planira izgraditi široku suradnju koja može izgraditi i održavati ažurnu, sveobuhvatnu bazu podataka POI (mjesta interesa ili Places of Interest, op.a.)", kaže Marc Prioleau, izvršni direktor (CEO) Overturea.

Prvi put osnovana prošle godine, Overture Maps Foundation mogla bi ugroziti nedodirljivi Google i Apple, kada je u pitanju mapiranje. Dostupnost podataka mogla bi developerima olakšati, i znatno pojeftiniti, izradu aplikacija.

Naime, trenutno moraju platiti za pristup API-ju Google Maps, dok Apple također naplaćuje developerima koji izrađuju nenativne aplikacije.