IZOSTANAK VIZIJE

Mark Zuckerberg i drugi najveći tech lideri na udaru žestokih kritika

Mark Zuckerberg i drugi najveći tech lideri na udaru žestokih kritika
Depositphotos

Izvršni direktor (CEO) Mete Mark Zuckerberg nedavno je najavio još 10.000 otkaza, što znači da će ih biti više od 20.000 s obzirom da je u studenome najaveljno njih 11.000. Naravno, sve to dovodi u pitanje budućnost Mete te njenih platformi - Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp.

I ne samo njih već i sve druge projekte u koje je Meta uključena. Metaverzum je jedan od njih, poprilično ambiciozan i u očima mnogih direktni krivac za ovu situaciju. Iako, ruku na srce, direktni krivci su oni koji ga "guraju" prema naprijed iako je očito nešto u planiranju i strategiji potpuno promašeno.

Zato je teško vjerovati Zuckerbergu kad pokušava ovu krizu prikazati kao blago posrtanje prema jednom velikom cilju. 

Jer, još u svibnju 2022. je rekao da će do kraja desetljeća zapravo trajati postavljanje temelja za ono što metaverzum donosi, kao i da će nakon 2030. uslijediti "iznimno profitabilno razdoblje za kompaniju", no kriza je stigla već nakon nekoliko mjeseci lošijeg poslovanja nego što je ono na koje su u Meti navikli.

Ako je to bio dio plana, trebalo ga je iskomunicirati tog svibnja. Nažalost, izglednije je da nitko nije predvidio ovu situaciju, što znači da je nerealno očekivati da itko od nadležnih onda zna predvidjeti i neke dugoročnije.

Sve ovo komentirao je za CNN jedan bivši izvršni direktor tech kompanije, a htio je ostati anoniman.

"Kompanije kao Meta, Google, Amazon i Twitter su proteklih nekoliko godina zaposlile glupu količinu ljudi kako bi radili na znanstvenim projektima. Pritom se, kad govorimo o Meti, zapitate što tih 100.000 zaposlenih zapravo radi kad se aplikacije zapravo ne mijenjaju. Problem je što svi ti izvršni direktori, zaslijepljeni enormnim uspjehom svojih kompanija, misle da se mogu širiti gdje žele i kako žele pa na taj način dominirati na globalnoj razini. Potom su nastali ekonomski problemi i, čuda li, odjednom svi ti direktori brinu o rastu i profitabilnosti", izjavio je neimenovani stručnjak.

Uistinu, dok je sve bilo "med i mlijeko", ulagalo se i govorilo o dugoročnim planovima. Na prve probleme posegnulo se za otkazima, rezovima, uštedama... i zapravo pokazalo da iza svega ne stoje vizionari već biznismeni kojima se posrećilo i jedno jako dugo vrijeme nisu znali što znači neuspjeh. Možda se zato s njegovim prvim pojavljivanjem događa toliko potresa.