JOŠ SU UVIJEK TU...

Magnetne trake još se ne predaju pred diskovima

Magnetne trake još se ne predaju pred diskovima
Depositphotos

Pohrana podataka u cloudu i dalje je najčešći način za kojim posežu korisnici na komercijalnom tržištu, ali postoje alternative kojima se tržište polako okreće. Iako, zvuče podosta egzotično jer su dio nekih prošlih vremena, kao i nekih davnih najava.

Konkretno, optička je tehnologija u sjeni iako ima izniman potencijal, koji prepoznaje kompanije Folio Photonics i okreće se u smjeru dostave podataka brže od ikog drugog i to uz korištenje postojeće optičke tehnologije.

Pritom, misli se na arhiviranju podataka i baratanju njima, što je većim organizacijama jako bitno. Ali i onim organizacijama koje se bave arhiviranjem i ne mogu si priuštiti cloud ili nešto tako, uvjetno rečeno, modernije.

Možda će se nekome sve ovo činiti čudno, ali optički diskovi s kapacitetom od 1TB postojali su još 2007., samo nisu postali komercijalni dovoljno brzo. Folio koristi tu slabu reakciju tržišta pa nudi 1TB prostora preko optičkih diskova za pet američkih dolara, odnosno, za tri dolara, ovisno o količini koja se kupuje.

Ono što Folio izdvaja jest činjenica da njihovi optički diskovi imaju osam slojeva sa svake strane, odnosno, ukupno 16. Primjerice, skupocjeni Bluray je imao tri sa svake strane i ukupno šest. Iz kompanije naglašavaju da žele u narednih desetak godina stići do 32 i više slojeva na diskovima. Cilj je i do 2030. u ponudu uvrstiti diskove od 10TB i "kazete" (eng. cartridges) od 100TB.

Ukratko, svi koji su mislili da je fizički segment pohrane podataka stvar prošlosti, očito su se prevarili, prostora za razvoj još uvijek ima! Jer, imati sve pohranjeno na taj način osigurava od krađi i osjetno je jeftinije. Nije jednako praktično i funkcionalno kao cloud, ali sjajno je kao rezervna opcija. Ili opcija za one kojima cloud iz mnogih razloga jednostavno nije nešto čemu se mogu ili žele okrenuti.