Programiranje

Low-code APEX zajednica okupila se u Zagrebu

Low-code APEX zajednica okupila se u Zagrebu

Glavni govornici ovogodišnje konferencije, najveća regionalna Oracle APEX konferencije koja je u Zagrebu okupila više od 250 sudionika i 20 predavača iz 19 zemalja, bili su Shakeeb Rahman (Oracle), Peter Raganitsch (Oracle) i Tim Kimberl (Oracle). U svojim izlaganjima, između ostalog, osvrnuli su se na turbulentne promjene koje su u posljednje tri godine utjecale na formiranje i transformaciju APEX platforme koja zauzima značajno mjesto na svjetskoj IT sceni. Dvije godine zaredom, 2021. i 2022., APEX je dobio Gartnerovu nagradu za najbolju low code platformu prema izboru kupaca.

Prema najnovijoj prognozi tvrtke Gartner predviđa se da će svjetsko tržište razvojnih tehnologija s low kodom iznositi ukupno 26,9 milijardi dolara u 2023., što je povećanje od 19,6% u odnosu na 2022. APEX je u zadnjih nekoliko godina postao vrlo važan proizvod za informatičkog diva Oracle te je značajno pridonio ostvarivanju prihoda tvrtke u iznosu od 42,44 milijarde dolara za 2022. godinu.

APEX zajednica broji preko 500 tisuća programera, 50 tisuća organizacija koje ju koriste i preko dva milijuna osmišljenih aplikacija. APEX stručnjaci u mogućnosti su ponuditi klijentima upravljano okruženje u kojem mogu čak do 20 puta brže dobiti kreiranu i implementiranu poslovnu aplikaciju, čime štede milijune.

U uvodnom predavanju Shakeeb Rahman podijelio je kako je američka vlada angažirala Oracle da implementira sustav za praćenje tretmana COVID-19 pacijenata, što je uz pomoć APEX-a i napravljeno u nevjerojatnih 10 dana. U sljedećih 60 dana u sustav su dodani procesi raznih državnih institucija te je iz tog rješenja nastao nacionalni V-safe sustav u kojem je 10 milijuna medicinskih djelatnika upravljalo procesom borbe protiv pandemije.

Zanimljivo je naglasiti da su članovi tima koji se bavi izradom APEX platforme Tim Kimberl i Peter Raganitsch na konferenciji dali kompletan pregled roadmapa i sa sudionicima podijelili informacije o novim funkcionalnostima koje bi trebale platformi dati još bolju produktivnost i mogućnosti za krajnje korisnike.

Idejni začetnici i organizatori konferencije, koja se održava od 2018. godine, su Dario Bilić (Bilog, Hrvatska), Aljaž Mali (The Right Thing Solutions, Slovenija) i Peter Raganitsch (Oracle, Austrija), tech entuzijasti koji osiguravaju vrhunski sadržaj i grade platformu za razmjenu znanja i iskustava među APEX stručnjacima.