Linux Mint odbacuje Ubuntu Snap

Linux Mint odbacuje Ubuntu Snap
Antonio Jularić

Linux Mint je jedna od najpopularnijih Linux distribucija jer je baziran na Debian Linuxu i Ubuntu, ali situacija se možda promijeni jer su programeri odlučili odbaciti Ubuntuov Snap sustav za pakiranje softvera.

Odluku koju u zajednici smatraju podosta kontroverznom donio je vodeći developer u Mintu, Clement "Clem" Lefebvre, iz razloga što nije želio da Canonical, koji stoji iza Snapa, ima kontrolu nad distribucijom softvera izmežu distribucija i editora "treće strane". Time se gubi podosta kontrole i nju dobiva netko tko je, po mišljenju Lefebvrea, ne bi trebao imati.

Ima i teoriju zašto Canonical tako nešto čini u posljednje vrijeme.

"Ubuntu planira zamijeniti Chromium paket repozitorija s praznim paketom, koji postavlja Chromium Snap. Drugim riječima, kad se instalira APT, Debianov program za instalaciju i upravljanje DEB datotekama, Snap postaje obvezan za vas ako želite nastaviti koristiti Chromium i postavlja se u pozadini. Dakle, time se prekršilo obećanje da Snap nikad neće zamijeniti APT. Potpuno je neprihvatljivo da se "samopostavljajući" Snap Store postavlja na sustav i pritom "prebriše" dio našeg APT paketa. Tako nešto moramo zaustaviti, bez obzira što znači da bismo mogli ostati bez Chromium nadopuna i pristupa Snap Storetu u Linux Mintu", naglasio je Lefebvre.

Također, dodao je i da se u početku govorilo da će Snap biti rješenje, a ne dio problema, što se promijenilo pa u ovim trenucima Mint ne može nastaviti istim smjerom, odnosno, na isti način kao svo ovo vrijeme. Jasno, kad se cijela priča sagleda iz kuta vodećeg developera, čini se potpuno logičnom.

Kako god, zajednica djelomično može biti mirna. Jer, Linux Mint 20, baziran na Ubuntu 20.04, normalno će stići na tržište krajem lipnja... Ali, svaki projekt kasnijih datuma kreirat će se po "novim pravilima".