Linux i dalje glavni za super računala

Linux i dalje glavni za super računala

Foto: Fotolia

Posljednja ljestvica Top 500 super računala pokazala je ono što smo već znali – Linux je daleko „najbrži operativni sustav“ na svijetu. Najveći svjetski stručnjaci ponovo su pobjednikom proglasili kinesko super računalo Tianhe-2 aka Milky Way-2, a njen je OS pogađate, Linux.

Potpuna dominacija Linuxa vidljiva je i u podatku da se čak 97 posto super računala na listi od 500 najbržih na svijetu pokreće na Linux. Od kada se prvi put pojavio na toj prestižnoj listi u lipnju 1998. njegova je popularnost samo rasla, pošto se pokazao kao OS koji je izrazito efikasan u radu ultra-brzih računala. Nekadašnji vladar liste, Unix, sada je spao na svega 13 sistema, odnosno pokriva 2,6 posto. Windows operativni sistem uspio je osvojiti čak 1 mjesto na listi, kao i jedno računalo koje se pokreće na mješovite operativne sustave.

Unatoč impresivnoj brzini od 33.86 petaflop/s (kvadrilijun izračuna u sekundi)  koliko ih izvodi šampion Tianhe -2, super računala ne razvijaju se brzo kao prije. Tome na kraj odlučili su stati IBM, NVIDIA i američki Department of Energy koji su krenuli sa suradnjom kako bi do 2017. proizveli najbrža super računala na svijetu, na što će potrošiti čak 325 milijuna dolara.

No, dok čekamo na njih, ne možemo ne primijetiti kako tehnologija super računalstva ipak napreduje. Čak 75 od 500 najboljih sustava koriste akceleratore tj. ko-procesore koji još više ubrzavaju njihov rad. Tako primjerice Sedmi na listi, Stampede, koristi Intel-ov Xeon Phi, a česta je pojava i NVIDIA Tesla GPU, koji je baš prije neki dan dobio svoju najbržu do sad verziju - Tesla K80.

Još iz kategorije

Zaštita osobnih podataka mora postati dio osobne i poslovne kulture

Zaštita osobnih podataka mora postati dio osobne i poslovne kulture

23.03.2019. komentiraj

U HGK je danas predstavljen projekt ZOP 2019. koji će se u iduća dva mjeseca fokusirati na podizanje svijesti o pravima na zaštitu osobnih podataka, naročito kod djece i mladih. U sklopu projekta održat će se niz događanja, uključujući i stručni kongres na kojem će sudjelovati Max Schrems, austrijski aktivist poznat po kampanjama protiv kršenja privatnosti zbog kojeg Google mora platiti 50 milijuna eura kazne.

Održana je treća postaja Maratona karijera

Održana je treća postaja Maratona karijera

22.03.2019. komentiraj

U srijedu 20. ožujka u 16 sati na Hrvatskim studijima u Zagrebu održana je treća postaja Maratona karijera, projekta udruge Studentski informativni kutak. Gostujuće predavačice bile su Kristina Gotovac i Anamarija Virant, a posvetile su se temama komunikacije te influencer marketinga uz što su ispričale i svoj put do uspjeha.

Koliko softver developera ima na svijetu?

Koliko softver developera ima na svijetu?

22.03.2019. komentiraj

Softver je danas svuda oko nas i njegov razvoj vještina koja se itekako vrednuje i traži na svakom koraku razvijenog dijela svijeta, što nas dovodi do pitanja o brojci softverskih developera diljema svijeta. Koliko njih stoji iza rješenja koja spajaju milijarde ljudi i oko devet bilijuna uređaja?