Linux i dalje glavni za super računala

Linux i dalje glavni za super računala

Foto: Fotolia

Posljednja ljestvica Top 500 super računala pokazala je ono što smo već znali – Linux je daleko „najbrži operativni sustav“ na svijetu. Najveći svjetski stručnjaci ponovo su pobjednikom proglasili kinesko super računalo Tianhe-2 aka Milky Way-2, a njen je OS pogađate, Linux.

Potpuna dominacija Linuxa vidljiva je i u podatku da se čak 97 posto super računala na listi od 500 najbržih na svijetu pokreće na Linux. Od kada se prvi put pojavio na toj prestižnoj listi u lipnju 1998. njegova je popularnost samo rasla, pošto se pokazao kao OS koji je izrazito efikasan u radu ultra-brzih računala. Nekadašnji vladar liste, Unix, sada je spao na svega 13 sistema, odnosno pokriva 2,6 posto. Windows operativni sistem uspio je osvojiti čak 1 mjesto na listi, kao i jedno računalo koje se pokreće na mješovite operativne sustave.

Unatoč impresivnoj brzini od 33.86 petaflop/s (kvadrilijun izračuna u sekundi)  koliko ih izvodi šampion Tianhe -2, super računala ne razvijaju se brzo kao prije. Tome na kraj odlučili su stati IBM, NVIDIA i američki Department of Energy koji su krenuli sa suradnjom kako bi do 2017. proizveli najbrža super računala na svijetu, na što će potrošiti čak 325 milijuna dolara.

No, dok čekamo na njih, ne možemo ne primijetiti kako tehnologija super računalstva ipak napreduje. Čak 75 od 500 najboljih sustava koriste akceleratore tj. ko-procesore koji još više ubrzavaju njihov rad. Tako primjerice Sedmi na listi, Stampede, koristi Intel-ov Xeon Phi, a česta je pojava i NVIDIA Tesla GPU, koji je baš prije neki dan dobio svoju najbržu do sad verziju - Tesla K80.

Još iz kategorije

Digitalno društvo za sve

Digitalno društvo za sve

16.10.2019. komentiraj

U Osijeku, u prostoru Gradske četvrti Gornji grad, u četvrtak 10. listopada održan je treći skup „Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu“, koji su zajednički organizirali Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Predsjedanje prilika za bolju startnu poziciju za gospodarstvo

Predsjedanje prilika za bolju startnu poziciju za gospodarstvo

16.10.2019. komentiraj

„Često je kod predsjedanja naglasak na prilikama za organizaciju događanja, no to je sekundarno. To se ionako redovno radi i to je nešto kratkoročno. Ono što je puno bitnije je utjecanje na politike i što je posebno važno, donošenje proračuna. Sad je naša prilika da utječemo na te elemente kako bismo što bolje gurali naše interese. Tih šest mjeseci je zapravo potencijal stvaranja bolje startne pozicije za naše gospodarstvo u idućih sedam do osam godina,“ rekao je savjetnik predsjednika HGK Marko Jurčić na radnom doručku Ekonomski aspekti predsjedanja RH Vijećem EU održanome danas u Forumu Zagreb u organizaciji HGK i MBA Croatia.

Rješenja za pametni grad

Rješenja za pametni grad

16.10.2019. komentiraj

My Smart City konferencija u zadarskom Kazalištu lutaka 17. i 18. listopada okupit će oko 250 sudionika zainteresiranih za pametna rješenja za pametan grad Zadar, od učenika i srednjoškolaca do pripadnika lokalne ICT zajednice i poduzetnika. Dva konferencijska dana donose bogat program te prezentaciju rješenja nastalih tijekom 24-satnog hackathona.