Linux i dalje glavni za super računala

Linux i dalje glavni za super računala
Fotolia

Posljednja ljestvica Top 500 super računala pokazala je ono što smo već znali - Linux je daleko „najbrži operativni sustav“ na svijetu. Najveći svjetski stručnjaci ponovo su pobjednikom proglasili kinesko super računalo Tianhe-2 aka Milky Way-2, a njen je OS pogađate, Linux.

Potpuna dominacija Linuxa vidljiva je i u podatku da se čak 97 posto super računala na listi od 500 najbržih na svijetu pokreće na Linux. Od kada se prvi put pojavio na toj prestižnoj listi u lipnju 1998. njegova je popularnost samo rasla, pošto se pokazao kao OS koji je izrazito efikasan u radu ultra-brzih računala. Nekadašnji vladar liste, Unix, sada je spao na svega 13 sistema, odnosno pokriva 2,6 posto. Windows operativni sistem uspio je osvojiti čak 1 mjesto na listi, kao i jedno računalo koje se pokreće na mješovite operativne sustave.

Unatoč impresivnoj brzini od 33.86 petaflop/s (kvadrilijun izračuna u sekundi)  koliko ih izvodi šampion Tianhe -2, super računala ne razvijaju se brzo kao prije. Tome na kraj odlučili su stati IBM, NVIDIA i američki Department of Energy koji su krenuli sa suradnjom kako bi do 2017. proizveli najbrža super računala na svijetu, na što će potrošiti čak 325 milijuna dolara.

No, dok čekamo na njih, ne možemo ne primijetiti kako tehnologija super računalstva ipak napreduje. Čak 75 od 500 najboljih sustava koriste akceleratore tj. ko-procesore koji još više ubrzavaju njihov rad. Tako primjerice Sedmi na listi, Stampede, koristi Intel-ov Xeon Phi, a česta je pojava i NVIDIA Tesla GPU, koji je baš prije neki dan dobio svoju najbržu do sad verziju - Tesla K80.