LICE I NALIČJE KRIZE: Nema tu ništa bizarno, Grcima kriza odnijela PayPal, Amazon, iTunes, App Store

LICE I NALIČJE KRIZE: Nema tu ništa bizarno, Grcima kriza odnijela PayPal, Amazon, iTunes, App Store

Foto: Dražen Tomić

Kao što svaka novčanica i kovanica ima lice i naličje, tako i svaka kriza ima isto tako. I dok mediji, barem oni koji se bave koliko toliko tehnologijom o kako to oni nazivaju „bizarnoj“ Indiegogo kampanja u kojoj se crowdfunding metodom skuplja lova za Grčku i njezin povrat love kreditorima postavlja se opravdano pitanje što je tu bizarno.

Možda je nekima bizarno da se koristi Indiegogo za prikupljanje novca, možda je bizarno to što su uspjeli skupiti i nešto novca ili je možda bizarno da tamo neki bizarni startapi skupljaju isto tako bizarni novac za neke tamo bizarne projekte čiji vam proizvodi ili usluge možda bizarno niti ne trebaju. Ima tu previše bizarnosti, da bi to netko normalan, a ne zaluđen startup pričom uopće progutao.

I što je se dogodilo Grčkoj – zabranjena je mogućnost trgovina online, plaćanja online, internetskog plaćanja. Prestali su raditi Amazon, PayPal, iTunes, App Store, odnosno blokirana su plaćanja na ovim servisima.  I neki drugi razmatraju isto zbog krize s grčkim dugom, Željeli smo moderno Zašto, pa jednostavno koriste se kreditne kartice i knjižit će se u valuti euro, a onda ako Grčka donese odluku na referendumu i to takvu da izlaze iz eurozone i ne prihvaćaju zahtjeve kreditora prije svega EU i MMF-a za novim restrikcijama nema više eura već se vraća drahma.

A kakva je konverzija drahme u euro i obrnuto, vrijedi li drahma i koliko? To nitko ne zna. Dakle jednostavan valutni problem , nekima se možda čini kao u Top listi nadrealista u „Zoni sumraka“ – Rade Pendrek milicioner – ništa više neće biti kao prije.

 

 

Još iz kategorije

Stvara se novi svjetski poredak u tehnologiji

Stvara se novi svjetski poredak u tehnologiji

09.04.2020. komentiraj

Institut Future Today iz Sjedinjenih Američkih Država smatra da je Kina napravila izniman iskorak ove godine po pitanju umjetne inteligencije i prikupljanja podataka. Do te mjere da zapravo stvara “novi svjetski poredak u tehnologiji”. Te ocjene svakako imaju smisla i težinu.

Za Uskrs manja potrošnja, ali veća potražnja za domaćim proizvodima

Za Uskrs manja potrošnja, ali veća potražnja za domaćim proizvodima

09.04.2020. komentiraj

Prošle godine je od velikog četvrtka do uskrsnog ponedjeljka ukupno potrošeno preko 1,4 milijardi kuna, ali ove godine bi ta brojka zbog pandemije koronavirusa i ograničenja rada trgovina ipak trebala biti nešto manja.

EK potvrdila HBOR-ovu shemu portfeljnog osiguranja kredita za likvidnost

EK potvrdila HBOR-ovu shemu portfeljnog osiguranja kredita za likvidnost

09.04.2020. komentiraj

Europska komisija potvrdila je HBOR-ovu shemu portfeljnog osiguranja kredita za likvidnost s kreditnim potencijalom od 6 milijardi kuna. Suglasnost Europske komisije bilo je potrebno pribaviti radi primjene značajno sniženih premija na police osiguranja i garancije u odnosu na tržišne premije te fiksnih premija za mala i srednja poduzeća te velike poduzetnike za različite ročnosti, ali neovisno o rejtingu korisnika kako bi se poduzetnicima čije je poslovanje pogođeno pandemijom COVID – 19 omogućilo pokriće do 50 posto ukupno odobrenog kredita za likvidnost, odnosno jednostavnije i brže odobrenje kredita s manjim zahtjevima za klasične instrumente osiguranja.