LibreOffice se pojavio na Microsoft Storeu, ali ga morate platiti, Document Foundation se ograđuje

LibreOffice se pojavio na Microsoft Storeu, ali ga morate platiti, Document Foundation se ograđuje

Popularni LibreOffice se iznenada pojavio u Microsoft Storeu, ali još uvijek se ne zna tko je to inicirao i dopustio. Dapače, Document Foundation, koja stoji iz tog alata negira bilo kakvu povezanost s Microsoft Store i provest će istragu kako bi se otkrilo što se točno dogodilo.

"Svjesni smo da se u Microsoft Storeu pojavila neslužbena verzija LibreOfficea i istražujemo cijeli slučaj. No, prije svega želimo biti jasni - to nije službena verzija načinjena s naše strane. Samim time, oglašavanje koje sugerira da je ova verzija vezana uz naš LibreOffice nije točna. Uz to, novac koji se zaradi putem Storea ne ide nama, niti smo povezani s njime. Kao i uvijek, pozivamo korisnike da preuzimaju naš softver na službenoj stranici koja glasi https://www.libreoffice.org, navodi Document Foundation u priopćenju.

Svejedno, LibreOffice koji se može naći u Kicrosoft Storeu ima četiri od pet zvjezdica, što znači da su korisnici njime iznimno zadovoljni. Ali, nije služben i nije odobren, što je samo novp sramoćenje za Microsoft, koji je nedavno morao ukloniti i niz Googleovih PWA (Progressive Web Apps) jer su postavljene bez znanja i odobrenja Googlea. Tako nešto si netko ozbiljan kao Microsoft ne smije dozvoliti.

Što se LibreOffice tiče, velika je konkurencija Microsoftovom Officeu, posebno jer je besplatan. Ali i zato što je moćan i nudi praktički sve što korisniku treba. On se može pokrenuti na operativnim sustavima kao Linux, macOS i Windows. Uz to, može se koristiti i na internetskom pregledniku ako postavite na računalo LibreOffice Online.

Dakle, mogućnosti su iznimne po tim pitanjima, ali i pitanjima same kompatibilnosti, koja postoji za sve vrste dokumenata. To su DOCX, eksport MailMerge polja u DOCX, poboljšani PPTX filter, poboljšan rad s Microsoft Office Open OOXML. To uključuje iSmartArt import i ActiveX kontrole, kao i eksport proširenih videa na PPTX. Nije ni to sve, Writer se može slati u ePub ebook format, može se obaviti i import QuarkXPress datoteka.