Snaga 127-qubitnog IBM Quantum System One

Kvantno računarstvo dolazi u Baskiju u suradnji s IBM-om

Kvantno računarstvo dolazi u Baskiju u suradnji s IBM-om
IBM Quantum System One koji će biti postavljen u zgradi Ikerbasque koja se nalazi u San Sebastianu
Depositphotos / Ilustracija

Fundación Ikerbasque, Baskijska zaklada za znanost u Baskiji u Španjolskoj i IBM predstavili su pojedinosti o tome kako surađuju kako bi dodatno uspostavili Baskiju kao vodeće tehnološko središte. To uključuje usvajanje kvantnog računalstva kroz pokretanje IBM-Euskadi Quantum Computational Center, koji će pružati Qiskit Runtime usluge iz 127-qubitnog IBM Quantum System One koji se nalazi u San Sebastianu i kojim upravlja IBM.

Dva partnera dijele zajedničku misiju uloge kvantnog računalstva kao ključnog elementa vizije Ikur 2030 za kvantne tehnologije vlade Baskije. Ova inicijativa ima za cilj unaprijediti kvantno istraživanje, izgraditi kvantnu radnu snagu, promicati gospodarski razvoj i osigurati potrebnu infrastrukturu kvantnog računalstva za postizanje tih ciljeva. IBM-Euskadi Quantum Computational Center promicat će korištenje napredne tehnologije u cijeloj vladi Baskije i generalnim predstavništvima (Araba, Bizkaia i Gipuzkoa), dodatno podižući istraživačke institucije širenjem međunarodne istraživačke suradnje, izvodeći temeljna znanstvena istraživanja svjetske klase , i povećanje kvantno obučenih talenata u regiji.

Kako bi se postigli ovi ciljevi, novi Centar će se usredotočiti na suradnju u ključnim područjima kao što je istraživanje materijala, kako bi se razvio vodeći kvantni ekosustav svjetske klase u Južnoj Europi koji će iskoristiti snage svojih pokrajina za poticanje napretka znanosti i tehnologije. Osigurat će računalnu infrastrukturu za istraživače iz Zaklade Ikerbasque i njezine partnere kako bi istraživačima pomogli u postizanju ovih ciljeva. Istraživači će moći pokrenuti kvantne programe za istraživanje složenih problema, uključujući modeliranje novih materijala i kako se kvantno računalstvo može koristiti kao dio širih napora održivosti.

IBM Qiskit Runtime usluge koje su dostupne putem ove suradnje iskoristit će IBM Quantum System One koji će biti postavljen u zgradi Ikerbasque koja se nalazi u San Sebastianu (Guipuzkoa - Španjolska). Ovaj novi centar predstavlja daljnji korak u promicanju razvoja tehnologije u regiji kako bi se proširili obzori računalstva. Partneri će također surađivati na razvoju programa radne snage usmjerenih na izgradnju i uspostavljanje talenta svjetske klase u Baskiji. Programi IBM-Euskadi Quantum Computational Center potaknut će unutarnju i vanjsku svijest, obrazovanje i izgradnju vještina kroz razvoj imerzivnih i integriranih programa učenja.

IBM-Euskadi Quantum Computational Center je drugi takav IBM centar koji je najavljen u Europi. Ikerbasque će se pridružiti više od 200 članova IBM Quantum mreže, globalne zajednice Fortune 500 kompanija, start-upova, akademskih institucija i istraživačkih laboratorija koji rade na unapređenju kvantnog računalstva i istražuju praktične primjene. Ove vodeće institucije imaju pristup računalnim resursima Quantum-as-a-Service. Od 2016. IBM je postavio preko 60 kvantnih računala za vanjsku upotrebu. Sada postoji više od 20 kvantnih računalnih sustava, uključujući 433-qubit IBM Osprey procesor.