NAPREDAK TEHNOLOGIJE

Kraj za hard disk? Za pet godina možda više neće biti potrebni

Kraj za hard disk? Za pet godina možda više neće biti potrebni

Pohrana podataka posljednjih se deset godina okrenula prema SSD (solid state drive) tehnologiji jer je brža no ona što nudi hard disk drive (HDD), ali s obzirom na famu o podosta višim cijenama novije tehnologije, HDD se još uvijek ne miče s tržišta pa je ostao dojam da će na njemu ostati još neko vrijeme. Nažalost, nove prognoze nisu obećavajuće...

Neki će odmahnuti rukom jer često se moglo čuti unazad nekoliko godina da HDD umire, da za komercijalno PC tržište više nema mjesta pa bi potom stiglo neko istraživanje, kao ono Trendfocusa iz prošle godine, prema kojem se navodi gotovo 260 milijuna isporuka hard diskova, a potom i da je to pad od 18,2 posto na godišnjoj razini, "ali nezabrinjavajuć". Zašto? Jer HDD u prosjeku ima sve veći kapacitet i iako se prodaje manje jedinica, one čine više kapaciteta u globalu nego ikad prije.

Tako nešto je podosta klimav argument jer kapacitet za HDD raste, no samo zato da bi ostao konkurentan. Cijena mu također pada u tom smislu, za isti novac danas se dobije 1TB više nego prije tri godine. Stoga, pad isporuka je iznimno bitna stavka i ide u smjeru onoga što prognozira PC Gamer - da za pet godina više neće biti hard diskova.

"Posljednji HDD bi mogao biti prodan u 2028. jer više nikome neće trebati", stoji u tekstu koji detaljno pojašnjava takvu prognozu, katastrofičnu za HDD.

Istina jest da trenutno SSD kapaciteta 100TB košta oko 40.000 dolara, no to će se spuštati povećom brzinom u godinama ispred nas. A kad se to stavi usporedo s činjenicom da već sad SSD, odnosno flash tehnologija, donosi 90 posto niže račune za struju, jasno je da postoji podosta motivacija za tranziciju.

Kako god bilo, HDD ima zacementirano mjesto u povijesti tehnologije. I svakako će se pamtiti kao jedan od njenih najizdržljivijih dijelova, ako ne i najizdržljiviji...