Korisničko iskustvo pametnog telefona ključno je za vozače u borbi za kokpit

Korisničko iskustvo pametnog telefona ključno je za vozače u borbi za kokpit
DepositPhotos

Proizvođači automobila rade na strategijama digitalnog kokpita s velikim ulaganjima planiranim za poboljšanje korisničkog iskustva u vozilu (UX) i stvaranje softverski definiranih vozila. Digitalni kokpiti su multi-screen, softverski, glasovno omogućeni, nadogradivi, infotainment (IVI) i kontrolni sustavi u vozilu.

Rezultati nedavnog istraživanja Canalysa među vozačima pokazali su da je zrcaljenje pametnog telefona (proširenje upotrebe aplikacija i sadržaja s pametnog telefona na vozilo) redovita pojava, pri čemu se 65 posto ispitanika u SAD-u i 58 posto u Europi oslanja na rješenja za većinu njihovih pogona. Cilj i proizvođača automobila i prodavača tehnologije je kontrolirati UX. Proizvođači automobila moraju se razlikovati i težiti stvaranju novih tokova prihoda; dobavljači tehnologije žele povećati lojalnost svojim ekosustavima.

Dobavljači su pokrenuli rješenja za zrcaljenje pametnih telefona još 2015., uključujući Android Auto iz Googlea, Apple CarPlay i CarLife iz Baidua u Kini. Canalys procjenjuje da sada postoji više od 170 milijuna automobila sposobnih za zrcaljenje putem pametnog telefona na cestama diljem svijeta, a više od 85 posto novih automobila prodanih u 2022. nudi tu mogućnost. Canalys također procjenjuje da je više od 60 posto automobila na cesti s mogućnostima zrcaljenja putem pametnog telefona kupljeno 2019. ili kasnije. To znači da će, uz automobile koji imaju prosječni životni vijek od 12 godina, većina automobila sa zrcaljenjem pametnog telefona, pod pretpostavkom da su još uvijek podržani, biti u upotrebi sljedeće desetljeće. To također znači da su milijuni vozača koristili rješenja već više od pet godina.

Canalysovo istraživanje na 2000 ljudi pitalo je vozače u Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i SAD-u kako danas povezuju svoje pametne telefone i koriste aplikacije i glasovne asistente u svojim vozilima. Istaknuti elementi iz rezultata ankete pokazuju koliko je važno da se korisnici mogu povezati i pristupiti aplikacijama i sadržaju sa svojih pametnih telefona dok voze.

65 posto vozača u SAD-u i 58 posto ispitanih europskih vozača često ili na svakom putovanju koristi rješenja za zrcaljenje pametnog telefona. 50 posto ispitanih vozača u SAD-u i 30 posto onih u Europi puštaju glazbu, podcaste ili audio knjige sa svojih pametnih telefona putem zvučnika u automobilu.

Navigacija je jedna od najboljih upotreba digitalnog kokpita. Ali samo 18 posto američkih vozača koristi ugrađeni navigacijski sustav, dok u Europi taj broj raste na 26 posto. 26 posto američkih vozača i 28 posto onih u Europi zrcali navigacijsku aplikaciju sa svog pametnog telefona na zaslon automobila. 42 posto američkih vozača i 33 posto Europljana jednostavno se zalijepe za aplikaciju na svom pametnom telefonu i koriste zaslon telefona. Više korisnika iPhonea vozi automobil s zrcaljenjem pametnog telefona u usporedbi s korisnicima Androida koji voze automobil s Android Autom.

Dobavljači su poboljšali rješenja za zrcaljenje pametnih telefona tijekom godina u borbi za bolju upotrebljivost, povećanje lojalnosti platformi i zadržavanje nad korisničkim iskustvom. Google je također ugradio Android Automotive OS u nekoliko modela automobila, s dostupnim Google ugrađenim uslugama, a Apple je nedavno najavio sljedeću generaciju CarPlaya, koji je prilagodljiv, s dubokom IVI integracijom na više zaslona.

Digitalni kokpit obično je dio većeg prelaska proizvođača automobila na nove tehnološke platforme, a većina planira pokrenuti sustave do 2025. Mnogi proizvođači automobila postavili su vlastite softverske i operativne strategije te partnerstva za stvaranje softverski definiranih vozila i digitalnih kokpita i zapošljavaju tisuće softverskih inženjera za razvoj rješenja. Dugoročna ulaganja u razvoj softvera od tvrtki poput Forda, GM-a i Stellantisa iznosit će milijarde dolara. Pokrenut će se novi potencijalni tokovi prihoda od pretplata, usluga voznog parka, osiguranja i značajki na zahtjev, kao što je pomoć vozaču, odvojeno od paketa opcija. BMW-ova ConnectedDrive Store nudi digitalne usluge i značajke putem pretplata ili mikrotransakcija za artikle, uključujući grijana sjedala, asistent za duga svjetla, pomoć vozaču i CarPlay. Stellantis cilja na prihod od 20 milijardi USD do 2030. od softverskih usluga.

OEM proizvođači automobila moraju odlučiti što učiniti. Oni koji nastave podržavati zrcaljenje pametnog telefona u budućim vozilima pružit će kontinuitet usluge i poznati korisnički doživljaj za postojeće korisnike koji će zadržati svoju emocionalnu povezanost s pametnim telefonom i ekosustavom, ali to će biti generičko rješenje i proizvođači originalne opreme propustit će priliku da se razlikuju i stvoriti nove izvore prihoda. Oni koji nude samo svoje novo rješenje digitalnog kokpita nastojat će se razlikovati vlastitim korisničkim iskustvom, osobnošću, okruženjem i uslugama koje potencijalno stvaraju prihod, a koji su jedinstveni za njihovu marku, dok će neki vozaču dati izbor vlastitog sučelja ili zrcalno rješenje. Bitka u nadolazećim godinama je hoće li vozači ostati emocionalno povezani sa svojim iskustvom pametnog telefona ili će prihvatiti iskustvo automobila s digitalnim kokpitom.