Kontinuirani rast tržišta robotike u Europi

Kontinuirani rast tržišta robotike u Europi
DepositPhotos

Procjenjuje se da će tržište robotike u Europi porasti s 10,1 milijardi američkih dolara u 2018. na 20 milijardi dolara u 2023. uz stopu godišnjeg rasta od 9,2 posto tijekom tog razdoblja.

Dakle, Europa dodatno jača ionako jaku poziciju u robotici, a trenutno "drži" 32 posto tržišta. Industrijska robotika zauzima otprilike jednu trećinu tržišta, dok na manjem tržištu profesionalnih servisnih robota europski proizvođači proizvode 63 posto robota koji ne pripadaju vojnom sektoru.

Europa je lider i na tržištu robotike za terensku robotiku, logistiku i građevinarstvo. Primjena robotike na tom tržištu je raznolika, a koristi se i u profesionalnom čišćenju.

Vojna primjena robotike je pak visoka u profesionalnoj upotrebi uslužne robotike. U obrani se koriste i roboti s posadom, ali i bez nje. Naravno, u bespilotnoj uporabi dronovi su vrlo česti i njihovo se korištenje povećalo na ratištima kroz posljednjih nekoliko godina. Koriste se za obavještajne, nadzorne i izviđačke misije, a pomažu vojsnicima na terenu lakše planirati poteze.

Kad se dodatno secira tržište, njemačko je jedno od većih i procjenjuje se da će rasti u razdoblju koje dolazi. Ostala tržišta, poput španjolskog, talijanskog i britanskog također će rasti te postati još bitniji u godinama koje dolaze. Na svjetskoj razini, ne samo europskoj.

Inače, rast potrebe za automatizacijom i sigurnošću u organizacijama te dostupnost pristupačnih, energetski učinkovitih robota potaknuli su rast globalnog tržišta robotike. Osim toga, i povećanje troškova rada i energije te porast upotrebe robotske tehnologije u različitim industrijskim vertikalama potiču njegov rast.

Međutim, visoki početni troškovi robota i nedostatak svijesti među malim i srednjim poduzećima koče postojeći potencijal rasta tržišta. Naprotiv, porast usvajanja robotske tehnologije u gospodarstvima zemalja u razvoju i povećanje upotrebe u različitim aplikacijama čimbenici su za koje se očekuje da će pružiti unosne prilike pa anulirati segment koji koči rast.