Koliko vrijede open source developeri?

Koliko vrijede open source developeri?
DepositPhotos

Softver otvorenog koda ili open source softver dostupan je svima, u principu je besplatan, a istovremeno vrijedi milijarde američkih dolara. Što sugerira da su developeri odlično plaćeni, ali nisu, najčešće volontiraju iz strasti, želje za učenjem ili vjerom u određeni projekt. Ipak, sve na kraju ima svoju cijenu i Europska unija u to se uvjerila.

Naime, OpenForum Europe (OFE) načinio je izvješće temeljeno na istraživanju situacije u zemljama EU pa donio zaključak da se u njima premalo pristupa open source rješenjima, što će u konačnici Uniju koštati stotine milijarde eura godišnje!

Naravno, ne direktno već u smislu onoga što se gubi. Pozitivni ekonomski učinci softvera otvorenog koda uistinu su iznimni, što se moglo vidjeti u podacima iz 2018. Tad je bilo najmanje 260.000 developera koji su doprinosili otvorenom kodu u EU i tad je to predstavljalo osam posto radne snage u toj "branši". Ukupno, imali su oko 30 milijuna doprinosa ili kontribucija, što inače tijekom godine tijekom punog radnog vremena napravi 16.000 developera.

Iste te godine, zaključili su analitičari, utjecaj softvera otvorenog koda na ekonomiju iznosio je između 65 milijardi eura i 95 milijardi eura. Nažalost, poslodavci još uvijek ne koriste te benefite na adekvatan način i uzaludno troše novac, kao što čine i tijela EU. Upravo zato je Europska komisija i naručila ovo istraživanje.

Nadalje, ono što u OFE tvrde jest da bi povećanje aktivnosti od deset posto pri radu sa softverom otvorenog koda povećalo BDP Europske unije za gotovo stotinu milijardi eura. Uz to, omogućilo bi osnivanje oko tisuću novih tehnoloških startupa na tlu Unije.

Nažalost, to se i dalje ne događa iako postoje sve predispozicije za tako nešto. I dok se ne krene u većoj mjeri, EU će zaostajati za drugim tehnološkim velesilama. Prije svega misli se na Sjedinjene Američke Države i Kinu.