OTPORNI GADGET

Koliko traje USB disk? Standardi propisuju dugi niz godina...

Koliko traje USB disk? Standardi propisuju dugi niz godina...
Depositphotos / Ilustracija

Trajanje HDD i SSD diskova obradilo se podosta puta, a sad je vrijeme otkriti koliko vremena vam može "pokloniti" USB disk. Riječ je o najpraktičnijem načinu fizičkog prijenosa podataka, koji je s cloud erom nekako pao u drugi plan. No, još uvijek je jeftino i praktično rješenje, a i sigurno s obzirom da ga se koristi fizički.

Dakle, postoji nekoliko bitnih faktora koji utječu na sami životni vijek USB diska - kvaliteta, ciklus pisanja, temperatura i uvjeti u kojima ga se čuva. Sve to je potpuno logično te zapravo vrijedi i za ostale diskove, kao i mnoge uređaje u cijelosti. Stoga, ovdje se nije otkrila neka velika tajna ili nepoznanica.

Nažalost, točan odgovor na samo trajanje USB diskova ne postoji jer neki izdrže i do deset godina, možda i duže ako se drže u dobrim uvjetima ili štede od korištenja. U tom slučaju, podaci na njemu ostat će netaknutima pa ako netko ima USB s bitcoinima iz 2009., a nađe ga, postoji šansa da će sve na njemu ostati kako je bilo i prije 14 godina.

Ali, zašto se spominje baš deset godina? Zato jer JEDEC JESD47 standard propisuje da flash memorija izdrži deset sati rada na 125 stupnjeva Celzijusa, što je ekvivalent rada deset godina na 55 stupnjeva celzijusa. Ukratko, desetogodišnji vijek trajanja nije proizvoljna brojka. Naravno, u praksi stvari ne funkcioniraju baš tako.

Ipak, ako se želite osigurati i imati USB disk koji će vam služiti godinama, potrebno je uložiti malo više novca. Srećom, u današnje vrijeme više nisu skupi, one od 128GB se nađe i za manje od deset eura, s tim da se radi o renomiranim brendovima kao Samsung, SanDisk ili Kingston. Zatim, izbjegavajte ekstremne temperature, što je jako bitno za očuvanje podataka.

Iako će neki reći da im je to dosadno, bitno je sigurno "izvlačiti" USB disk nakon korištenja. To je onaj famozni "Safely Remove Hardware" i kad piše da je spreman, tad izvucite disk. Naravno, radite i backup redovito da se ne iznenadite neugodno i svakih nekoliko mjeseci provjerite integritet podataka kako biste se uvjerili da im je moguće pristupiti bez problema.