POGLED U 2023., OČEKIVANJA OD 2024.

Kad smo kod brojeva, oni su tek odraz onoga što stvaramo

Kad smo kod brojeva, oni su tek odraz onoga što stvaramo
Anita Cvetić Oreščanin, članica Uprave poslovne inteligencije

U našoj tržišnoj niši, prosinac je prilično napet te se često do posljednjeg dana u godini još ne zna zatvaramo li neki veći deal ili će se on prenijeti u iduću godinu, tako da mogu biti sigurna da će nam rast biti dvoznamenkasti, ali ne bih spekulirala u ovom trenutku koliko, ističe za ICTbusiness.info Anita Cvetić Oreščanin, članica Uprave poslovne inteligencije i dodaje da portfelj aktivnosti obogatili smo projektima izrade podatkovnih i AI strategija koje povezujemo sa poslovnim ciljevima, što vidimo kao nužan prvi korak da bi poslovanje ostvarilo koristi od modernih analitičkih arhitektura i tehnologija.

Što je za Poslovnu inteligenciju bilo ključno u 2023. godini?

Obzirom na to da smo u vremenu kad se na tržištu događa pad potražnje za IT uslugama te da dolazi do prelijevanja krize iz SAD-a u Europu, možemo biti zadovoljni rastom s kojim ćemo zatvoriti ovu godinu. Jako smo zahvalni na rastu volumena kod naših dugogodišnji klijenata jer nam je to jako vrijedno mjerilo jesmo li ili ne našim klijentima pravi trusted advisor. Također, zadovoljni smo da smo u 2023. povećali udio prihoda iz inozemstva te povećali broj „new logos“. U našoj tržišnoj niši, prosinac je prilično napet te se često do posljednjeg dana u godini još ne zna zatvaramo li neki veći deal ili će se on prenijeti u iduću godinu. Tako da mogu biti sigurna da će nam rast biti dvoznamenkasti, ali ne bih spekulirala u ovom trenutku koliko. Kad smo kod brojeva, oni su tek odraz onoga što stvaramo. Preduvjet našeg rasta su naše koleglice i kolege sa svojim kompetencijama, odnosi koje gradimo, podrška koju pružamo, hrabrost kad se suočavamo s problemima i vrijednost koju donosimo našim klijentima.

Kada biste izdvojili neke važe projekte u 2023… 

Ovu 2023. godinu obilježio je cijeli niz povezanih aktivnosti, projekta i događaja. Naše višegodišnje ulaganje u edukaciju tržišta vezano uz Data Governance rezultiralo je kvalitetnim inicijativama i projektima. Portfelj aktivnosti obogatili smo projektima izrade podatkovnih i AI strategija koje povezujemo sa poslovnim ciljevima, što vidimo kao nužan prvi korak da bi poslovanje ostvarilo koristi od modernih analitičkih arhitektura i tehnologija. Započeli smo projekte u nekim novim industrijama u kojima do sada nismo bili prisutni, a u određenima smo povećali našu prisutnost. Dodatno, u strukturi projekata koje isporučujemo vidimo pomak prema novoj fazi digitalizacije gdje je fokus na naprednoj analitici i modelima koji mogu dodatno unaprijediti ključne poslovne procese.  Ulagali smo u pozicioniranje ekspertize u području analitike na inozemnim tržištima. Ušli smo i u nova partnerstva s vodećim svjetskim tehnološkim vendorima u području upravljanja podacima, analitike i napredne analitike čime smo dodatno proširili našu partnersku mrežu, što za naše korisnike znači prije svega da ih možemo još kvalitetnije savjetovati i usmjeravati prema tehnologijama koje su najbolje za ono što u svom poslovanju žele postići.  Interno smo radili na poboljšavanju procesa koji kao konačni rezultat imaju brže isporuke i općenito povećanu kvalitetu usluge prema našim korisnicima.  Jako smo ponosni na trud svih naših kolegica i kolega koji razumiju koliko je to važno, koji su iznijeli sve te inicijative i bili hrabri zakoračiti u nove izazove.  Također, naši uredi u UK i Podgorici su vrlo uspješno odradili ovu godinu. Veliki iskorak u ovoj godini napravio je i naš BIRD Incubator, a trenutno im je u fokusu, po mom mišljenju najinovativniji projekt vezano uz nadolazeće izbore, koji smo razvili u suradnji s N1 – AI Izbori. Sa našom partnerskom firmom, Legit radili smo i dalje na osvještavanju važnosti teme privatnosti podataka i implementaciji rješenja koja u tome mogu pomoći.

Kakva su vam očekivanja za godinu pred nama?

Ono što slušamo o prognozama za 2024. godinu nije baš optimistično i stvarno su mogući razni scenariji...Neki dan sam na društvenim mrežama pročitala jedan citat W. A. Warda koji me baš „pogodio u žicu“: „The pessimist complains about the wind; the optimist expects it to change; the realist adjust the sails.“ Sve nas tri iz Uprave (Lidija, Slađana i ja) smo realisti i nema nam druge nego da namjestimo jedra i savladamo i ovo nemirno more. Vrlo smo dedicirani nastaviti naš rast na inozemnim tržištima te smo ove godine pokrenuli projekt rebrandinga kompanije kako bismo osnažili tržišnu komunikaciju i dodatno podržali naše strateške i prodajne ciljeve. Također razvijamo nove strategije prodaje koje namjeravamo implementirati u 2024. Naši konzultanti će i dalje razvijati svoje kompetencije, ulaziti u nove analitičke koncepte te klijentima rješavati probleme i donositi vrijednost. Interno ćemo i dalje propitivati što treba poduzeti i implementirati da sutra budemo bolji nego što smo danas. Svi smo mi konzultanti i time se iskreno ponosimo!